ESG News

Енергийната комисия подкрепя екологичното обновяване на сгради

Решението е прието въпреки съпротивата на някои страни, в това число и Италия, която предлага някои изключения

Споделяне:

Енергийната комисия на Европейския парламент подкрепи в четвъртък правилата за обновяване на милиони европейски сгради с цел намаляване на емисиите и пестене на енергия, въпреки отпора срещу правилата от държавите, предава The Guardian.

Сградите представляват приблизително 40% от потреблението на енергия в Европейския съюз и повечето се отопляват с изкопаеми горива. ЕС договаря правила за модернизиране на сградите, за да използват по-малко енергия – ход, който също има за цел да откаже страните от руския газ по-бързо и да ограничи сметките на домакинствата.

Милиони сгради ще бъдат обновени

Парламентарната комисия гласува за правила, които изискват всички сгради в ЕС с ниска енергийна ефективност да бъдат реновирани това десетилетие. Държавите ще трябва да обновят и нежилищните с ниска енергийна ефективност сгради до 2027 г. Това ще изисква милиони сгради да бъдат надстроени с помощта на методи като изолация или ефективни отоплителни системи.

Това включително е стратегия за растеж за Европа, която ще осигури стотици хиляди местни работни места с добро качество в строителството, обновяването и възобновяемите индустрии“, каза Сиаран Куфе, водещ законодател по правилата.

Пълният състав на Европейския парламент ще гласува сделката през март, преди да договори окончателния закон със страните от ЕС. Законодателите подкрепиха правилата въпреки съпротивата в страните, включително Италия, която иска да отложи и предложи изключения за ремонти, според които нито правителството, нито собствениците на жилища могат да си позволят.

Законодателите одобриха по-амбициозен график от първоначално предложения от Европейската комисия. Но някои активисти казаха, че вратичките могат да освободят повече от 20% от неефективните жилищни сгради до 2037 г.

Производителят на изолация Rockwool каза, че сделката на законодателите, ако бъде изпълнена, може да ограничи използването на газ в Европа.

Позицията, която евродепутатите подкрепят, ще намали вноса на газ с около 35 милиарда кубични метра годишно (до 2033 г.) и ще спести десетки милиарди от сметките за енергия на домакинствата“, каза Брук Райли, ръководител на Rockwool по въпросите на ЕС.

Прочетете още:

Как да намалим разходите за енергия в сградите?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ