ESG News

ЕС инвестира 1.8 млрд. евро в проекти за чисти технологии

Брюксел е подбрал 17 проекта в 9 държави, като финансиране ще получи и циментов завод в България

Споделяне:

В третия кръг от разпределяне на средствата по линия на Фонда за иновации, Европейският съюз ще инвестира над 1.8 млрд. евро в 17 широкомащабни иновативни проекта за чисти технологии. Избраните проекти се осъществяват в България, Германия, Исландия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Финландия, Франция и Швеция. Заедно те имат потенциала да спестят 136 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид (CO₂) през първите 10 години на приложение.

По линия на този фонд ще се отпускат безвъзмездни средства с цел довеждане до пазара на революционни технологии в различни области, като енергоемките отрасли, приложенията на водорода, енергията от възобновяеми източници, инфраструктурата за улавяне и съхранение на въглероден диоксид и производството на ключови компоненти в областта на акумулирането на енергия и възобновяемите енергийни източници.

Всичките 17 проекта са избрани в рамките на втората покана за представяне на предложения за широкомащабни проекти, тоест проекти с капиталови разходи над 7.5 млн. евро. Те са оценени от независими експерти по това как допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове в сравнение с традиционните технологии и как въвеждат иновации, които надминават съвременното технологично равнище, както и дали техният стадий на разработване позволява внедряване. Други критерии за подбор са потенциалът на проектите за разширяване на приложението им и тяхната икономическа ефективност.

За първи път в България ще бъдат покрити всички последователни дейности от технологията за улавяне и съхранение на СО₂ в циментов завод, в случая „Девня Цимент“ АД, като съоръженията ще бъдат свързани с постоянно морско хранилище в изчерпани газови находища в Черно море чрез газопроводна система на сушата и в морето.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ