ESG News

Устойчив старт на академичната година в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

В рамките на кампанията S-Lifestyle факултетът насърчава студентите да поемат по пътя на устойчивостта

Споделяне:

В Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ новата академична учебна 2022/2023 година започна по-устойчиво чрез отбелязването на финала на кампания S-Lifestyle. Кампанията беше успешно проведена онлайн през септември с цел да насърчи устойчивия студентски живот и устойчивите активности, които Факултетът може да предложи като:

  • Намаляване на ползването на пластмаса за еднократна употреба
  • Разделно събиране
  • Ползване на външните пространства
  • Опазване на цветята и водните стени
  • Ползване на различни форми на устойчив транспорт
  • Включване в доброволческите акции на студентските организации

Като част от S-Lifestyle, фокусирана върху утвърждаването на по-устойчиви умения, поведение и култура, бяха създадени визии и видеа, промотиращи устойчивостта в посока на четири ключови теми:

ХРАНЕНЕ

МОДА

ТРАНСПОРТ

ДОМ

 

Приключването на кампанията не е край, а по-скоро едно начало на целогодишните усилия и студентски активности в посока устойчивост. Те ще бъдат насърчавани и ръководени от доц. д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и директор на магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“, заедно с нейния екип и с активното участие на студентите от Стопанския факултет. Ето какво споделя тя пред ESGnews.bg:

“Реално ние до момента чисто виртуално я оформихме тази кампания, а учебната година тепърва започна. Това, което планираме към настоящия момент, е да популяризираме тези видео материали заедно с възможни нагледни варианти при нас за разделно събиране и намаляване на използването на вода. Например правим вътрешна кампания с поставяне на различни насоки за устойчив живот в тоалетните.

Опитваме се да използваме пространството, което споделяме, по нов начин и той да включва различни послания, свързани с ежедневието на нашите студенти, преподаватели и гости във факултета. Така целим да им помогнем да правят устойчиви избори в собствения си личен живот.

Това не е еднократна кампания, ние започваме с нея, с изработването на тези четири видеоматериала, но това ще бъде едно от основните послания към нашите гости и студенти. Искаме да могат да почерпят вдъхновение само разхождайки се из сградата, която се надявам да става все повече и повече зелена. Опитваме се не само да преподаваме ценностите на устойчивото развитие, но и по-скоро да създаваме среда, в която да бъде лесно да бъдеш устойчив и да те вдъхновим да го правиш и извън стените на факултета.”

Кампанията е част от проекта Univer City и се провежда с подкрепата на програма „Еразъм+“ на ЕС, Център за развитие на човешките ресурси, Европейски младежки портал, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

ESG вече не е само абревиатура в България

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ