ESG News

Общо зарядно за всички електронни устройства до 2024 г.

Европейският парламент прие нов закон с цел намаляване на електронния отпадък

Споделяне:

Общо зарядно за всички електронни устройства – това ще бъде скоро реалност след приемането на нов закон в Европейския парламент този вторник. Изискването е USB Type-C да бъде единственото зареждащо устройство за всичките телефони и таблети до края на 2024 г. Това включва таблети, камери, слушалки, както и ръчни конзоли за видеоигри. За лаптопите, срокът е до 2026 г.

Това ще промени навиците на потребителите, тъй като те няма да се нуждаят от различно зарядно за отделните си устройства.

„Общото зарядно най-накрая ще стане реалност в Европа“, каза във вторник Алекс Агиус Салиба, евродепутатът, който пое инициативата по законодателството в Европейския парламент. „Чакахме повече от десет години за тези правила, но най-накрая можем да оставим настоящото изобилие от зарядни устройства в миналото.’’

Към зарядните ще има и специални етикети

Друг компонент на директивата изисква производителите на устройствата да прилагат специални етикети, информиращи потребителите за характеристиките на зареждане на новите устройства. Целта е да им бъде по-лесно да видят дали техните съществуващи зарядни са съвместими.

Идеята на етикета е потребителите да могат да направят информиран избор дали да закупят ново зарядно устройство. Съществува риск несигурните потребители да закупят ново зарядно устройство, без да има необходимост. Това генерира ненужни електронни отпадъци.

Налични са 11 000 тона електронни отпадъци в ЕС

По отношение на електронните отпадъци, изхвърлените и неизползваните зарядни устройство представляват около 11 000 тона електронни отпадъци в ЕС. Интересно е да се види дали има намаление на електронните отпадъци и колко време ще отнеме, за да свикнат потребителите с новата директива. 

Неизползваните зарядни устройства, които стоят още кутията неотваряни, са вид електронни отпадъци, от които обществото няма нужда. Затова ще има и възможност за избор на закупуване на устройство с или без кабел за зареждане.

Новото законодателство е полезно както за потребителите, така и за околната среда, тъй като ще помогне за намаляване на отпадъците чрез редуциране на броя на необходимите кабели и зарядни устойства.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ