ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

ESG вече не е само абревиатура в България

ESG общността на България обсъди на специално събитие развитието и прилагането на критериите и отчитането

Споделяне:

ESG не е просто абревиатура, означаваща все по-налагащите се екологични, социални и управленски стандарти, които компаниите трябва да следват, а инвестиция в бъдещето, така че природата ни да бъде опазена и за следващите поколения. Редица компании, представители на университетската общност, неправителствени организации и други ESG специалисти си подадоха ръце и обмениха идеи относно прилагането на стандартите по време на специалното събитие „ESGnews & Friends“, организирано от ESGnews.bg – единствената подобна платформа в България.

Основателят ѝ – Боян Томов – насочи вниманието на гостите, събрали се в инкубатора на „София Тех Парк“, към това колко е важна трансформацията. От полагащите се основи зависи курсът към по-зелено и отговорно бъдеще, към опазването на планетата ни, така че да продължава да бъде наш дом.

ESG е кауза

Освен обмяна на идеи в рамките на българската ESG общност, по време на събитието ESGnews.bg връчи грамоти – символ на „голямо благодаря“ за ангажиментите им – на най-отдадените личности и организации, които популяризират и помагат за разработването и прилагането на важните стандарти. Такава първа грамота получи доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

„Това е кауза, защото сме напълно убедени и вярваме, че няма друг път за България и нашия свят. Ние също обичаме нашата планета и се радваме, че все по-вече млади хора мислят за зеленото бъдеще на планетата. Благодаря на организаторите да бъдат първата такава медия. Виждам много бъдещи възможности за инициативи на „Зеления център“ център и ESG News.“

Моравенов добави, че за борсата ESG е кауза и тя се занимава много активно с устойчиви финанси.

„Тепърва се градят стандартите и добрите практики, а това ще продължи доста дълго напред в годините. Ние решихме, че нямаме време да чакаме и почнахме да осигуряваме помощни средства на българския бизнес, за да помогнем за този преход“, коментира Моравенов.

Нещо повече – Българската фондова борса, в партньорство с компанията за финансова информация Refinitiv – ще прави рейтинг на компаниите. В бъдеще от този рейтинг ще зависят възможностите за финансиране, които компаниите ще могат да получат.

„Колкото са по-зелени и устойчиви са компаниите, толкова по-лесно и евтино финансиране ще получават“, заяви Моравенов.

ESG като бизнес стратегия

Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във „Филип Морис“ сподели, че ESG вече не е част от бизнес стратегията на компанията, а това е самата ѝ бизнес стратегия. “Това започна като процес преди 5 – 6 години, когато компанията навлезе в изключително динамична трансформация, свързана със смяната на нашия основен продукт”, разказа Якова.

„Доскоро продавахме единствено и само цигари, но трансформацията в компанията казва, че това, което искаме да градим, е бъдеще без дим. Инвестираме в научна, изследователска и развойна дейност, в нови продукти, които са алтернативи на тютюневите изделия. Също така инвестираме и във фармацевтични компании, които имат ноу-хау и възможност да допринесат за нашите научни изследвания, за да може да кажем на всички след няколко години, че „Филип Морис“ ще спре да продава цигари изцяло.“

Якова разказа още, че се работи по цялостна замяна на бизнес модела, по който работи компанията, и начина, по който общува със служителите, с веригите на доставки, с външните партньори, регулаторите и потребителите.

Тази година „Филип Морис“ издаде за трети път своя интегриран Доклад за устойчиво развитие. Той е различен от предходните два, но и от това, което другите ком правят в световен мащаб. “Той е с нова стратегическа рамка и конкретизира бизнес показателите, по които ще работим, и представлява обновена пътна карта за целите ни до 2025 г.”, разказа Диляна Якова.

Давид срещу Голиат

От името на ESGnews.bg Якова връчи грамота на Виктория Блажева, която отговаря за прилагането на ESG стратегията в УниКредит Булбанк. Блажева обрисува трудният зелен преход така

„Между 10 и 15% от хората по целия свят са необходими – от младите, старите, от умните, не толкова умните – за да се съюзят и да направят една голяма промяна. Вярвам, че тук са тези 10-15%. Имаме Голиат срещу себе си, но ние сме по-добри“, коментира Блажева.

Теодор Радонов, ръководител регионален офис на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) разказа как банката насърчава устойчивото, “зелено” бъдеще.

„ESG е един фундамент за всички нас. Целта на ЕИБ е да въведе и прилага политиките по възможно най-ефективен начин, с инструментите си за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. Това изисква огромни инвестиции. Това е цел, която не сме сигурни дали ще бъде постигната, но няма как да не се опитаме да я постигнем. Европа е една малка частица, но добрият пример трябва да тръгне отнякъде и тръгва оттук. Ние нямаме други опции, това е пътят.“

Радонов насочи вниманието към с енергийната ефективност на сградния фонд в ЕС. Той посочи, че 40% от енергията се консумира от сградите, а 36% от емисиите се дължат на сградите. „Надяваме да задвижим този мотор и да имаме на пазара немалък ресурс, насочен към санирането на сградите и построяването на зелени такива“, посочи той.

Образователен и социален аспект на ESG

Радонов връчи грамота на доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет. Доцентът благодари на организаторите на събитието.

„Благодаря на Боян и екипа, че ни подкрепят и сме заедно на това събитие, за да си сверим часовниците. Горд съм, че факултета успява да е на върха на вълната по ESG темите. Надявам се, че ще успеем да затвърдим тази позиция и да изпълним мисията на съвременните университета – да са образователни институции, но и да възпитават ценности, да са в полза на обществото за решаване на актуалните предизвикателства. Устойчивото развитие ще е такова и за годините напред.“

Галя Парментер, старши съветник по ESG в Yettel, разказа за социалната стратегия на компанията и за това как програмата „Рамо до рамо“ дава възможност на хората с увреждания да се развиват професионално.

„За нас това са хора с различни възможности. Нашата визия е след няколко години да не ни е нужна такава програма и тези хора да могат да работят наравно с нас и да имат нужната среда, за да бъдат най-добрата версия на себе си.“

Парментер връчи грамота на Марина Стефанова от Стопанския факултет за принос в българското образование. Стефанова от своя страна коментира, че в действителност нуждата от подобни събирания е голяма.

„ESG не е само модерна абревиатура, постижението е огромно, въпреки че сте на няколко месеца. Имахме нужда някой да ни събира, а тази тема не се отразява от мейнстрийм медиите“, коментира Стефанова.

Румяна Парушева, ръководител комуникации и мениджър по устойчивостта в „Сименс България“ напомни за девиза на създателя на компанията Вернер фон Сименс – „Няма да продам бъдещето за бърза, краткосрочна печалба“. Парушева разказа, че компанията следва и внедрява ESG от години.

„Каквото е добро за бизнеса и за хората, е добро за планетата ни“, акцентира тя.

Парушева връчи грамота на Анна Дарви от ОББ, програмен мениджър и кънтри Координатор „Устойчиво финансиране“. Дарви сподели, че банката е стъпила на пътя на устойчивостта още от 1970 г.

Събитието се проведе с подкрепата на Philip Morris Bulgaria, Yettel, Siemens и в партньорство с Eвропейската инвестиционна банка и Българската фондова борса.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ