ESG News

Samsung ще инвестира $5 милиарда за постигане на нулеви емисии

Корейската компания си поставя високи цели за въглерода, пластмасата и използването на вода в производството си

Споделяне:

Samsung Electronics ще инвестира над 7 трилиона вона (5.02 милиарда долара) до 2030 г. като част от широкообхватни екологични инициативи, насочени към превръщането на компанията във въглеродно неутрална до 2050 г. Най-големият производител на чипове и мобилни устройства в света съобщи в четвъртък, че ще похарчи парите за научноизследователска и развойна дейност за технология, насочена към филтриране на парникови газове и улавяне на въглероден диоксид, генериран по време на производството на чипове.

Компанията се стреми да направи своя бизнес с устройства въглеродно неутрален по-рано – до 2030 г., каза Ким Су-джин, ръководител на стратегическата група за ESG в Samsung. Освен това планира да засили рециклирането на ресурси като литий и пластмаса.

„Тези дейности са предназначени в крайна сметка да отговорят на търсенето от нашите клиенти, така че да повишим интереса към нашите продукти“, каза Ким. „Има разходи, но ще се опитаме да създадем бизнес възможност.“

Samsung заяви, че се присъединява към група от глобални корпорации, ангажирани със 100% възобновяема енергия, наречена RE100, следвайки стъпките на глобални партньори, като Apple, TSMC и Intel.

Южна Корея си е поставила за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., но това е предизвикателство за една страна със значителна тежка промишленост, включително корабостроене и стоманодобив, казват анализатори.

Страната разчита на въглища и газ за над 60% от производството на електроенергия, докато възобновяемите източници се използват само за 6% от производството на електроенергия, според данни на министерството на индустрията.

За заводите за чипове на Samsung и други производители в Южна Корея стабилната и достъпна енергия е ключова за конкурентоспособността, но напредъкът при възобновяемата енергия е твърде бавен, за да отговори на тези критерии досега, твърдят анализатори.

„Ние сме компания, която произвежда директно, така че има различни, многослойни предизвикателства“, каза Ким.

Клиентите и инвеститорите на Samsung, със свои собствени въглеродно неутрални цели, отдавна призовават корпорацията за по-ясни екологични цели.

„Въпреки че обемът на въглеродните емисии продължава да расте, Samsung Electronics забави поемането на ясен ангажимент за значително намаляване на въглеродните емисии. Това е нарастващо безпокойство за дългосрочните инвеститори“, каза Ю-Кюнг Парк, отговорен ръководител инвестиции и управление за Азиатско-тихоокеанския регион в APG Asset Management, акционер в Samsung.

Бизнесът с чипове и компоненти представлява 15.6 милиона, или 90% от общо 17.4 милиона тона парникови газове, емитирани от Samsung Electronics през 2021 г., каза компанията. Нейният бизнес с устройства, включително мобилни, представлява 10%.

Освен това бизнесът с чипове и компоненти на Samsung е използвал 144 милиона тона вода през 2021 г., или 88% от общо 164 милиона тона, използвани от компанията. Samsung ще се стреми да поддържа използваната вода на нивото от 2021 г., докато производството на чипове се увеличава.

В допълнение към целите си за нетни нулеви емисии и вода, Samsung планира да увеличи рециклирането на ресурси, като литий и кобалт, използвани в устройствата на Samsung. В момента събира електронни отпадъци в около 50 страни, като се стреми да направи това в около 180 държави до 2030 г.

Samsung също иска да увеличи дела на повторно използваната пластмаса в своите устройства до 50% от цялата пластмаса до 2030 г. и 100% до 2050 г. и да увеличи производството на енергийно ефективни чипове и устройства.

„В крайна сметка ние сме технологична компания. Така че ще допринесем положително за изменението на климата чрез развитие на технологиите“, каза Ким. „Тъй като ние сме голяма компания и нашите продукти се използват широко, ние ще окажем влияние чрез мащаба.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ