Около един милиард литра отпадъчни води от глобалната дестилационна индустрия могат да бъдат използвани за производство на зелен водород с помощта на материали, разработени от учени от университета Heriot-Watt, съобщава businessgreen.com.
Базирани в Единбург учени са разработили метод за използване на отпадъчни води от процеса на производство на уиски за създаване на зелен водород, засилвайки надеждите, че технологията може да намали водния отпечатък на водородната индустрия, която вече консумира 20,5 милиарда литра прясна вода годишно.
Д-р Судагар Пичаимуту, експерт по материи в Училището по инженерни и физически науки на Heriot-Watt, ръководи екип, който е разработил наноразмерен материал – частица по-малка от диаметъра на човешки косъм – наречен никелов селенид, който може да се използва за третиране на отпадъчни води от уиски, така че да могат да се използват повторно за производство на водород.
За разлика от изкопаемите горива, водородът не отделя въглерод, когато се изгаря и следователно се рекламира като устойчиво гориво за транспорт, източник за отопление на дома и суровина за промишлени обекти, включително пивоварни и дестилерии.
Докато електричеството, генерирано от възобновяеми източници, се използва за захранване на електролиза – процесът, който произвежда водород чрез разделяне на водата на водород и кислород – за производство на екологичен водород, електролизаторите работят само с прясна вода. Те обаче са непотребни, когато се прилагат към отпадъчни води.
Резултати от изследването
Въпреки това, използвайки никеловия селенид, учените от Heriot Watt са преодолели тази пречка и са произвели подобни и дори малко по-големи количества зелен водород от отпадъчни води в сравнение с прясна вода.
Използването на отпадъчни води от индустрията означава, че можем да намалим обширния отпечатък върху сладководните води, свързан с производството на зелен водород. Нашето изследване също така показва как можем да използваме световните ресурси по-устойчиво, за да произвеждаме чиста енергия. Необходими са 9 кг вода, за да се произведе 1 кг зелен водород. Междувременно всеки един литър произведено малцово уиски създава около 10 литра остатък. За да помогнем за опазването на планетата, трябва да намалим използването на прясна вода и други природни ресурси. Така че нашето изследване се фокусира върху това как да използваме тази отпадъчна вода от дестилерията за производство на зелен водород с прост процес, който премахва отпадъчните материали, присъстващи във водата“, каза д-р Пичаимуту.
Изследването е финансирано от Училището по инженерни и физически науки на Heriot-Watt и е завършено в тандем с Катедрата по химическо инженерство на Университета в Бат и Изследователския институт за шотландско уиски.
Според доклада само дестилериите в Шотландия произвеждат приблизително един милион литра годишно отпадъчни води от производствените процеси на уиски.
Следващи стъпки
Следващите стъпки за изследователския екип включват разработване на прототип на електролизер и увеличаване на производството на наночастици от никелов селенид.
Учените също ще продължат да анализират отпадъчните води от дестилерията, за да открият дали други ценни материали могат да бъдат спасени, наред с водорода и кислорода.
Пробивът на Heriot Watt в областта на отпадъчните води за уиски следва по-широки иновации в дестилериите в Обединеното кралство, включително стартирането на планове за £45 млн. за преминаване на най-големия завод за малц в Обединеното кралство към биомаса и електрически котли.
Нещо повече – първият в Обединеното кралство производител на едномалцово уиски Jura вече си партнира с университета в Хертфордшир, за да разположи “самовъзстановяващо се” абсорбиращо CO2 покритие на сградата в крайбрежната си дестилерия във Вътрешните Хебриди (б.р. – архипелаг край западното крайбрежие на Шотландия), което може да превърне мястото в уловител на въглерод от световен мащаб.
Прочетете още: