Мисълта за пиене на отпадъчни води е доста неприятна, нали? Но една американска пивоварна насърчава хората да правят точно това – и то по разумни екологични причини.
С помощта на стартъп за чисти технологии, пивоварната Devil’s Canyon създаде бира, направена от вода от душовете, пералните и мивките в банята на жилищен блок в Сан Франциско, предава Евронюз.
Безопасна ли е за пиене рециклирана вода?
Отпадъчните води, които се стичат в канализацията отвсякъде, освен от тоалетната, се наричат сива вода. Съдържат различни замърсявания и химикали, но не са били в контакт с фекалии.
Може да не звучи привлекателно, но сивата вода може да се преработи обратно в питейна. Това не само ще намали сметките на домакинствата, но ще помогне за справяне с глобалния недостиг на вода и сушите, причинени от изменението на климата.
Има фактор, свързан с мисълта за рециклирана вода. Много хора смятат, че рециклираната вода е с по-лошо качество от чешмяната вода“, казва Арън Тартаковски, главен изпълнителен директор на Epic Cleantec.
Компанията на Арън изгражда и инсталира на място съоръжения за преработка на вода, за които е доказано, че намаляват потреблението на вода (и следователно сметките) с до 95%.
Той се обръща към пивоварната Devil’s Canyon, базирана точно извън Сан Франциско, за да работи с него по проекта за бира с отпадъчни води.
Когато Арън се свърза с нас в началото, бяхме меко казано скептични. Казахме си: „А какво ще си помислят хората?“, обяснява Крис Гарет, собственик на пивоварната. “Но колкото повече мислехме за това, толкова повече намирахме много смисъл в идеята. Днес повече от всякога трябва да направим промяна. Водата ни свършва и трябва да намерим начин да включим това начинание във всекидневието и дори в бирата ни”, добавя той.
Защо варенето на бира от отпадъчни води е добра идея?
Необходими са около седем галона вода, за да се произведе само един галон бира. В бъдеще, в което водата е оскъдна, бирата също може да бъде.
За проекта „Epic OneWater Brew“ Epic Cleantec и пивоварната Devil’s Canyon инсталираха устройство за пречистване на вода в сутерена на 40-етажна жилищна сграда в Сан Франциско.
Ние всъщност събираме в тази сграда около 7500 галона на ден сива вода, която обработваме, преминавайки през усъвършенстван процес на пречистване и след това превръщайки я в чиста вода“, обяснява Арън.
Идеята зад проекта е да се повиши осведомеността на обществото за „неизползвания“ потенциал на водоизточниците, който може да изглежда неприятен на пръв поглед.
Когато за първи път влязох в индустрията, много хора казаха, че обществото просто не е готово за рециклирана вода, че общественото възприятие е твърде трудно за хората да го преодолеят“, казва Аарон. “И мисля, че това, което нашият бирен проект показа на хората, е, че обществото е много по-готово за рециклирана вода, отколкото си мислим“, добавя той.
Може все още да не приемате идеята, но това е нещо, с което вероятно ще трябва да свикнем в бъдеще. И ако се чудите какъв е вкусът на бирата – ето отзива на Арън:
Вкусът е като хубав, свеж ейл. Нямате представа от източника на водата. Това е просто хубава, чиста питейна вода и от нея става фантастична бира. Не виждам причина да не отпия още една глътка.”
Прочетете още:
Какво е бъдещето на кафето и защо стартъп пусна на пазара кафе без зърна?