ESG News

Токио планира построяването на устойчив миниград в своя залив

Tokyo Bay eSG Project е амбициозен проект, целящ изграждането на високотехнологичен устойчив град в града върху рекултивирана земя

Споделяне:

Известният японски анимационен филм „Акира“ изобразява пост-апокалиптичния Токио или „Нео-Токио“, чийто залив е почти изцяло запълнен с рекултивирана земя. Това за момента все още не е факт от действителността, но правителството на Токио намира идеята за добра. Това дава тласък на новаторски проект за изграждане на футуристичен град в самия залив на японската столица.

ESG град

Ненаселената част на залива, където в момента има вода, се предвижда да бъде локацията на града от бъдещето. Манабу Миясака, заместник-губернатор в Токио, се заема с амбициозния проект, наречен Tokyo Bay eSG Project или Проектът ESG в Токийския залив. Целта на проекта е да се повиши международната конкурентоспособност чрез създаване на устойчив град и да се внедрят авангардни цифрови технологии, съобщава Bloomberg.

„Токио се разшири чрез създаване на рекултивирана земя в морето и това е голямо предимство за нас“, каза в интервю Миясака, който беше председател на Yahoo Japan Corp., преди да се присъедини към столичното правителство. „Никой не живее на земята, която планираме да използваме, така че можем да започнем от нулата“, вместо да се нарушава ежедневният живот на хората, добавя той.

Правителството планира разширяване на неизползван парцел земя в средата на залива до 1000 хектара (2470 акра), като до момента около една пета от развитието е завършено. Ненаселената зона беше домакин на състезания по кану и гребане по време на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., а сега се използва за съхранение на контейнери и обработка на боклук.

Снимка: Unsplash

Миясака и неговият екип ще започнат да канят компании да управляват пилотни програми като част от проекта. Целта е да се предложат решения на предизвикателствата, пред които са изправени големите градове. Екипът на Миясака се стреми да привлече около девет компании до средата на октомври, които да се съсредоточат върху нови технологии, сред които намаляване на задръстванията и емисиите на парникови газове и генериране на чиста енергия. Правителството ще отпуска до 30 милиона йени (7,3 милиона долара) финансиране на проект за първата година.

На преден план са технологиите

По план се предвижда да има кораби с горивни клетки, които произвеждат електричество с висока ефективност чрез електрохимичен процес, както и чиста енергия, генерирана от слънчеви инсталации и вертикални турбини, подходящи дори при ветрове от клас тайфуни. Улавянето на въглерод, пречистването на водата и рециклираната пластмаса също се разглеждат като възможности за внедряване.

„Технологиите се отдалечават от използването само в цифровия свят (и преминават) към физическите пространства“, споделя Миясака. „Градовете ще се борят“ да станат места за разработване на такива нови технологии и проектът може да се превърне в шаблон за други градски центрове, добавя заместник-губернаторът.

Проектът Tokyo Bay eSG вероятно ще започне тестови изпитания през следващата година, посочва столичното правителство. Към август 55 компании, университети и организации, включително Sumitomo Realty & Development Co., NTT Urban Solutions Inc. и NEC Corp., са се регистрирали като партньори на проекта, казва Миясака.

Развитието на района

Редица големи компании вече са се ангажирали да участват в развитието на района на Токийския залив. Производителят на игри Konami Group Corp. и телевизионният оператор Asahi Holdings Corp. заявиха, че ще построят офиси, развлекателни пространства, студиа и магазини в близост, които се планира да отворят след около две години.

Снимка: Unsplash

Toyota Motor Corp. също обяви в понеделник планове за изграждане на нова спортна арена в близост до проекта в залива, планирана да отвори врати през 2025 г. Арената, която ще се фокусира върху технологията за мобилност и устойчивостта, ще се използва като домашен стадион за Toyota Alvark Tokyo, професионалния баскетболен отбор, спонсориран от автомобилния производител, както и за други спортове.

„Тази арена има потенциал да бъде забележителност и движеща сила за превръщането на района в още по-привлекателен, заедно с други разработки“ в района, каза Кунихико Хаяши, ръководител на отдела за баскетболен отбор на Toyota, на пресконференция.

Успехът ще зависи от това колко бързо Япония може да премине към облекчаване на регулациите и да позволи на новите технологии да бъдат разгърнати за практическа употреба, според Хироо Ичикава, председател на Institute of Metropolitan Policy, базиран в Токио. Той смята, че един от начините би бил да се създаде държавна агенция за развитие, както са направили в Лондон.

„Предизвикателството е да изградим град, който ще бъде силен срещу кризите, пред които сме изправени“, коментира Миясака, „независимо дали става въпрос за инфекциозни заболявания, изменение на климата или енергийни доставки.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ