ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Шестте черти на включващият лидер

Тези лидери ценят разнообразието от опит и гледни точки на своя екип, като насърчават сътрудничеството

Споделяне:

Приобщаващото лидерство е стил на лидерство, който набляга на организационна култура, при която всеки се чувства ценен, уважаван и овластен да допринесе за успеха на организацията. Приобщаващите лидери са тези, които карат хората да се чувстват, че са на правилното място и имат усещането за принадлежност. Тези лидери ценят разнообразието от опит и гледни точки на своя екип, като насърчават сътрудничеството.

Поведенията на включващите лидери

Лидерите, които приобщават, са и тези, които насърчават всички да споделят мнение по време на всяка среща. В контраст тези, които чуват идеите само на тези с най-силните гласове и на тези, които са най-самоуверени да ги споделят, не са толкова приобщаващи.

Разнообразните екипи, включително такива с културни различия и разнообразни религиозни и дори възрастови гледни точки, са много по-добри в решаването на проблеми от по-хомогенните групи. Включващите лидери осъзнават това и насърчават споделянето на противопоставящи се идеи, докато не толкова добрите лидери търсят консенсус около едно единствено мнение.

Приобщаващите лидери изслушват въпросите и притесненията на членовете на екипа, когато започва нов проект или дългосрочна задача. Тези лидери, които не включват всички в решенията си, само показват посоката и очакват действия.

Чертите на приобщаващият лидер

Първата черта на приобщаващите лидери е ангажираността. Те се ангажират с многообразието и включването в дългосрочен план, защото виждат ползите като повече иновации, по-високи печалби и по-силна работодателска марка, но осъзнават трудностите за осъществяване на истинска промяна.

Включващите лидери са осъзнати. Те взимат предвид своите лични осъзнати пристрастия и активно работят за изкореняването на неосъзнатите такива.

Черта на включващите лидери е любопитството, необходимо за изграждане на екипни култури, които са отворени за непрекъснато учене, обратна връзка и оспорване на статуквото.

Те трябва да имат културна интелигентност. Приобщаващите лидери се адаптират към различни култури и изпълняват планове в различни среди и демографски условия. Културната интелигентност може да се отнася буквално до културни различия в случай на мултинационална компания или да се тълкува по-абстрактно до това как различни екипи подхождат към проблемите по различни начини.

Приобщаващите лидери са колаборативни. Те оценяват стойността на индивидуалните гледни точки, но също така признават силата на обединяването на различни идеи, за да създадат добър общ резултат.

Не на последно място, включващите лидери са смели. Те трябва да имат смелостта да предизвикат статуквото и да бъдат уязвими относно силните си страни и недостатъците си.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ