ESG News

Румъния е първата страна в Европа, която разполага с технология за малък модулен ядрен реактор

По-рано тази година румънското правителство описа SMR като "най-новата, най-безопасната и чиста ядрена технология"

Споделяне:

Румъния ще бъде първата страна извън САЩ, която разполага с технология за малък модулен ядрен реактор (SMR). SMR могат да произвеждат голямо количество нисковъглеродна енергия и заемат малка част от размера на обикновените реактори. Те са проектирани така, че системите да могат да бъдат предварително сглобени във фабрика. Техният малък размер също позволява да бъдат инсталирани там, където няма достатъчно площ за обикновени реактори, предава Euronews.

Тази все още нововъзникваща технология се използва предимно в пилотни проекти. Неотдавнашният напредък и въздействието на енергийната криза обаче предизвикаха интерес и политическа подкрепа за ядрената енергия в цяла Европа.

По-рано тази година румънското правителство описа SMR като “най-новата, най-безопасната и чиста ядрена технология”.

Проект Феникс

Партньорство между Румъния и САЩ донесе тази напреднала ядрена технология в страната като част от схема, наречена “Проект Феникс”. Реакторите ще заменят старите електроцентрали, захранвани с въглища.

В Doicești, регион на север от Букурещ, завод с шест от тези модули е получил финансиране до 254 милиона евро и може да създаде над 2000 работни места и да избегне производството на 4 милиона тона въглероден диоксид годишно.

Румъния също обяви, че ще обучава бъдещи специалисти по ядрена енергетика от цяла Европа в Политехническия университет в Букурещ.

Специалният пратеник на президента на САЩ за климата Джон Кери наскоро посети университета. Той стана свидетел на демонстрация на това какво би се случило по време на земетресение в техния симулатор на контролна зала NuScale SMR.

Бившият държавен секретар обяви за първи път, че в региона ще бъдат построени още миниатомни централи.

Днес имам удоволствието да съобщя, че първите три, класирали се за Project Phoenix, са Чехия, Полша и Словакия. И трите страни ще получат финансова и техническа подкрепа за проучвания за осъществимост на SMR“, каза той.

Ректорът на университета Михнеа Костойу подчерта, че одобрението на Кери за партньорството е “поставило Политехниката в центъра на проекта“. Той добави, че всички бъдещи специалисти ще се обучават на симулатора в Букурещ.

Прочетете още:

НАСА разработва батерии от ново поколение, които могат да захранват самолети

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ