ESG News

Mature woman with closed eyes waving papers, suffering from heat
Mature woman with closed eyes waving papers, suffering from heat

98% от обитателите на Земята са изложени на по-високи температури

През юли бяха измерени най-високите температури в света, докато градусите през август също бяха с над 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива

Споделяне:

Почти цялото население на Земята е било изложено на ефектите от климатичните промени през това лято, показват данни от нов доклад. Общо 98% от хората са живели при по-високи температури в периода юни-август, което се дължи на отделяните от човечеството емисии парникови газове.

Лятото на 2023 г. в Северното полукълбо е най-топлото в историята, сочат официалните данни. Продължителните горещи вълни в Северна Америка и Европа доведоха до катастрофални горски пожари и смъртта на стотици хора.

През юли бяха измерени най-високите температури в света, докато градусите през август също бяха с над 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Повишенията в температурите се дължат най-вече на замърсяването на въздуха с въглероден диоксид, влияещ на околната среда и здравето на човека.

Проучването на американската организация Climate Central е проследила температурните изменения в 180 държави и 22 територии. Според учените, общо 98% от световното население е било подложено на по-високи температури.

Почти никой на планетата Земя не е успял да избяга от ефекта на глобалното затопляне през месеците юни, юли и август“, казва Андрю Першинг, вицепрезидент на Climate Central.

Според него, във всяка анализирана страна, дори и тези в южното полукълбо, където този период е най-прохладният от годината, температурите са отчели по-високи стойности.

Горещите вълни нямаше да се случват без климатичните промени”, констатират още учените от Climate Central.

Колко бързо се затопля Европа?

Старият континент се затопля два пъти по-бързо от останалата част на Земята, сочат данни на Службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз и Световната метеорологична организация.

През това лято температурите вече са с над 2.25 градуса по Целзий над прединдустриалните нива спрямо повишение от 1.2 градуса за цялата планета.

Средните температури това лято в Европа са 19.63 градуса, или с 0.83 градуса над средните, което прави настоящия летен сезон петия най-топъл в историята.

Абсолютният максимум е отчетен през 2020 г., когато температурите са с 2.53 градуса над нивата от 1850-1900 г.

Къде е най-топло?

Средните температури през 2022 г. отчитат ръст от 1.04 градуса в Гърция до 2.93 градуса във Франция и Люксембург спрямо средните за периода 1951-1980 г. В България те са се повишили с 1.8 градуса, сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие (FAO).

Още по темата: 

Как Атина се адаптира към повишаващите се температури?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ