ESG News

Ръст в работните места заради фотоволтаиците

Според доклада на МАЕ около 3,4 милиона работници са били наети в слънчевата фотоволтаична система през 2021 г.

Споделяне:

Данните на МАЕ разкриват, че повечето от работните места са в Китай и Северна Африка

От данните на МАЕ се разбира, че вятърната енергия дава 1,2 милиона работни места, а ядрената енергия -1 милион. В други сектори на възобновяемата енергия има около 710 000 работници. Според доклада около 3,4 милиона работници са били наети в слънчевата фотоволтаична система през 2021 г., почти половината от тях в Китай заради по-ниската цена на труда. В Северна Америка са заети около 280 000 работни места, а в Европа – повече от 260 000. Има около 50 000 души, работещи в слънчевата индустрия в Африка, и този брой се очаква да нарасне поради разпространението на налични и готови решения. 

11,2 милиона създадени работни места през 2019 г. благодарение на тази сфера

Работните места растат заедно със засиленото налагане на електроенергията. В този сектор има приблизително 11,2 милиона души през 2019 г. Като 3 милиона от тях са в сферата на слънчевите фотоволтаични системи, 2 милиона са в областа на въглищната енергетика и 1,9 милиона във водноелектрическите централи. 

Увеличение на работните места с 6%

Агенцията изчислява, че заетостта в енергийния сектор като цяло през 2021 г. се е увеличила с около 1,3 милиона и може да се увеличи с още 6 % до 2022 г., като чистата енергия представлява най-големият дял. Инвестициите в енергия могат да се увеличат с 8% през 2022 г., за да достигнат 2,4 трилиона долара, но почти половината от увеличението на капиталовите разходи е свързано с по-високи разходи.

До 2050 г. се очакват 14 милиона работни места

Според прогнозата на МАЕ за нетни нулеви емисии до 2050 г., 14 милиона нови работни места за чиста енергия ще бъдат създадени до 2030 г. и 16 милиона допълнителни работници ще се преместят в нови роли в чиста енергия. При тези обстоятелства  приблизително 60% от новонаетите ще имат нужда от поне две години след средно образование, което прави обучението на работниците от съществено значение за устойчивото развитие на индустрията.

Докладът също така показва, че в момента жените са силно недостатъчно представени в енергийния сектор, като представляват 16% от работната сила в сектора, в сравнение с 39% от глобалната заетост.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ