ESG News

Очакват се 14 милиона зелени работни места до 2030 г.

От Global Green Skills Report 2022 LinkedIn става ясно, че броят на работните места, изискващи зелени умения, е нараснал през последните години средно с 8 % годишно

Споделяне:

Зелената революция предизвиква компаниите да преосмислят своя подход към развитието на уменията, започвайки от заседателната зала. Зелената революция започва да влияе на глобалната икономика. Вятърните мелници, слънчевите панели и биогоривата изместват изкопаемите горива. Електрическите превозни средства карат двигателите с вътрешно горене да изглеждат като отживелица. Растителните храни започват да се конкурират значително с месото и млечните продукти.

8% повече работните места, изискващи зелени умения

Тези промени биха могли да се разглеждат като естествена еволюция, но изискват насочени човешки ресурси и преразглеждане на бизнес стратегии. Също така ще бъдат създадени нови работни места. От това следва, че ще има търсене на нови умения. От Global Green Skills Report 2022 LinkedIn става ясно, че броят на работните места, изискващи зелени умения, е нараснал средно с 8% годишно през последните години. Очаква се да бъдат създадени милиони нови работни места в световен мащаб през следващото десетилетие, водени от нови политики и ангажименти в областта на климата. По подобен начин Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчислява, че само инфраструктурата за зелена енергия, ще заеме 14 милиона нови роли по света до 2030 г.

Докладът на LinkedIn отбелязва, че по-голямата част от зелените умения сега се използват в роли, които традиционно не се смятат за екологични, като пример мениджъри на аквапаркове, специалисти по данни и здравни работници, и сега засягат роли от мениджъри на фондове до фермери.

Тези умения няма да се появят без инициатива от страна на конпаниите. Препоръчително е правителствата и предприятията да планират как ще обучат новите кадри за пазара на труда. Предвиждането на резултатите за повишаване на уменията на съществуващите работници е гаранция, че декарбонизираната икономика ще бъде факт.

Повишаване на квалификацията на работната ръка

Необходимостта от повишаване на квалификацията засяга цялата работна ръка, но е наложително тя да започне от върха. Ако управителните съвети и ръководните екипи нямат необходимите умения, за да се ориентират в енергийния преход и преминаването на устойчивото развитие към централната сцена, тогава компаниите ще се борят да се адаптират. Инициативата за управление на климата мобилизира бордовете на директорите по целия свят да се справят с изменението на климата чрез своя бизнес.

Официално са издадени правни становища в Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и Канада, в които се заключава, че директорите на бордовете трябва да обмислят предприемането на мерки за смекчаване на климатичните рискове, които са част от тяхната компетентност. Това е част от нарастваща глобална тенденция: Обединеното кралство задължи компаниите да докладват за рисковете, свързани с климата, в съответствие с констатациите на Работната група за финансови разкрития, докато Комисията по ценни книжа и борси в САЩ току-що пусна насоки за подобна инициатива.

Това представлява предизвикателство за ръководителите на човешките ресурси, но също така и шанс за опресняване на уменията на компаниите.

Обучението трябва да бъде адаптивно и проактивно: адаптивно, защото пазарните условия са динамични и световните лидери трябва бързо да навлизат в темата, и проактивно, защото е необходимо компанията да има готовност за бъдещето.

Управителните съвети е необходимо да имат правилната комбинация от хора и умения, осигурявайки голямо разнообразие от възгледи и опит. Разнообразието може да е по отношение на пол, възраст, география и набор от умения, за да им позволи да видят ясно как могат да издържат бизнеса си в бъдеще.

Наложително е продуктовите иновации да обмислят нови ограничения около потреблението

Продуктовите иновации например ще трябва да обмислят нови ограничения около потреблението на енергия, прозрачността на веригата за доставки и рециклирането в края на жизнения цикъл. Марките ще трябва да покажат повече фокус върху въпроси като проследимост, стандарти за хуманно отношение и намалени въглеродни отпечатъци, за да спечелят нови и да запазят съществуващи клиенти. За да се постигне всичко това, ще има нужда от по-радикално мислене и революционни иновации, оказващи натиск върху компаниите по начини, с които те може би не са свикнали.

Вместо каквато и да е радикална промяна в набора от умения, промяната в начина на мислене може да насочи икономичното производство да се съсредоточи повече върху кръговата икономика, намаляване и повторна употреба на материали. Хората, чиято сила е в икономичното, ще доведат тези умения до устойчивост.

Правителствата трябва да гарантират, че образователните системи обхващат всички тези нови разработки. Трябва да се обърне повече внимание на климата, чистата енергия и кръговата икономика, така че предприятията на бъдещето да имат достъп до уменията на бъдещето. Това трябва да се разшири в цялата система, от основните и средните училища до университетите, изследователските институции и бизнес училищата. Лидерите в областта на човешките ресурси могат да играят роля тук, като се свържат и ангажират с институциите, за да обсъдят уменията, от които светът на бизнеса ще има нужда през идните десетилетия, като активно помагат за оформянето на по-широката програма за образование, която да ги предостави.

По-зелена икономика означава милиони нови работни места

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ