ESG News

Понеделници без месо – хранене с грижа към околната среда ‎

Учените са доказали, че производството на месо е виновник за близо 60% от парниковите газове, образували се от хранителния сектор

Споделяне:

Може ли да се помогне на околната среда, ако се промени съвсем малко начинът, по който човек се храни? Отговорът се крие в глобалното движение #MeatlessMonday – повече хора да се откажат да хапват месо в понеделниците.

Инициативата за създаването на движението е на Сидни Лернер, който дълги години се бори за каузи, свързани със здравето. Движението, което се случва в партньорство с едно от подразделенията на известния медицински университет Джонс Хопкинс, догодина ще навърши 20 години. Макар че началото е поставено в САЩ, тенденцията е позната в над 40 държави и бавно навлиза и у нас.

Идеята е, че когато се консумира по-малко месо, се запазват ценни водни и земни ресурси, като по този начин се борим срещу климатичните промени. Учените са доказали, че производството на месо е виновник за близо 60% от парниковите газове, образували се от хранителния сектор. Едва ли някой си представя, че за производството на месото за един хамбургер е необходима толкова вода, колкото да бъдат напълнени 10 вани.

Отговорно и полезно

Освен грижата за околната среда, като допълнителен бонус тенденцията има положителен ефект върху здравето, тъй като храненето с ястия на растителна основа води до намаляване на случаите на развиване на хронични заболявания, сърдечни проблеми или диабет.

Защо точно в понеделник веднага се питат тези, които чуват за идеята за първи път. Причината се крие в множество проучвания, доказващи, че в първия ден от седмицата хората са най-готови да направят положителна промяна. Участващите в глобалното движение твърдят, че и през останалите дни от седмицата по-често избират плодове, зеленчуци и по-здравословни храни.

Градовете, които вземат активно участие в инициативата са Гент в Белгия, наричан “вегетарианската столица на Европа”, Бедфорт в щата Ню Йорк, където множество ресторанти, бизнеси и дори болници са последвали тенденцията за понеделници без месо, както и Сао Пауло в Бразилия, където над 8 000 училища са част от движението.

Още през 2009 година, Пол Маккартни от група “Бийтълс” призова почитателите си да се откажат от месото поне за ден. Други световноизвестни изпълнители като Бионсе и Дженифър Лопез също са правили изказвания по темата за намаляване на консумацията на месо. В България, Жюстин Томс още през 2015 г. се включва в тенденцията, като дава възможност на служителите в агенция ABC Design & Communication в понеделник да избират обедни ястия без месо.

Личен пример

Ако човек е готов да се включи в движението, но още се колебае как семейство му или колегите ще приемат идеята, може да опита да им разкаже не в момент, в който се хранят заедно. Важно е да не им казва, че трябва да се откажат от месото напълно или че задължително следва да намалят консумацията му, защото това може да се възприеме като осъждане. По-скоро трябва да им обясни, че ястията без месо са комплимент към диетата, а не алтернатива на месото. Не на последно място, може да им каже, че тенденцията набира скорост и няма изгледи да намалява, напротив, големите хранителни компании се състезават да предлагат повече безмесни опции и рецепти без месо.

Изборите, които всеки човек прави всеки ден, влияят на нас и на околната среда. Изменението на климата и нарастващото население карат редица експерти да се замислят за алтернативни източници на протеини, като протеините от водорасли, растителните протеини, култивираното месо, протеините от насекоми и клетъчните протеини. Налагането им на пазара може да отнеме време, но това, което можем да направим още сега, е просто да намалим консумацията си на месо – било то с един или с няколко дни седмично. Тази малка стъпка към по-здравословна диета е голяма крачка в отговорното ни потребление като общество и човечество.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ