ESG News

Kid DIY plant potting at home with mom
Kid DIY plant potting at home with mom

Подкаст: От какво имат нужда децата, лишени от родителска грижа?

Програма „Генерация“ се стреми да организира дейности и събития, които да събират децата и младежите с техните ментори, като им предоставят възможност за общуване, учене и развитие

Споделяне:

Разбирането за значимостта на благополучието на децата без родителска грижа е основно за изграждането на устойчиво общество. Докато са изправени пред множество социални предизвикателства, тези деца имат нужда от подкрепа и грижа, за да имат възможност за развитие и успех в живота. Подкрепата за психологическо здраве също е изключително важна за младежите, лишени от родителска грижа. Те имат нужда от специализирана подкрепа и консултация от професионални психолози и терапевти, за да се справят с травмите, които могат да бъдат причинени от загубата на родител. За да се осигури успешната им социална интеграция, те трябва да имат достъп до културни, спортни и други дейности, които да им помогнат да се чувстват включени в обществото.

Мисията на менторството

Менторството може да бъде много полезно за деца и младежи, които са лишени от родителска грижа. Менторите предоставят на децата една постоянна и подкрепяща връзка, която им помага да се почувстват важни и специални. Обикновено те имат опит и служат за пример на децата, докато им помагат да развият умения, като комуникация, лидерство, решаване на проблеми и много други. Менторите могат да им предоставят съвети и насоки за това как да се справят с трудностите в живота си и да постигнат по-големи успехи.

Освен това, менторството може да помогне на децата да изградят по-добра самооценка и да се почувстват по-уверени в себе си. Те могат да се чувстват по-сигурни в своите умения и възможности, като имат някого, който ги подкрепя и вярва в тях. Менторството може да има положителен ефект върху живота на децата и да им помогне да избягат от социалното изолиране и отчуждението, което може да се появи, когато нямат постоянна подкрепа и внимание от близките си. В крайна сметка, менторството може да им помогне да се интегрират в обществото и да развият здрави междуличностни връзки, които са от съществено значение за тяхното бъдеще. Програма „Генерация“ се стреми именно към това. Това е и причината да поканим в студиото на „Планетата ни е важна“, Ева Рашева и Жени Шиер, които са част от програмата.

Какво събуди необходимостта от програма  „Генерация“ ?

Жени Шиер: Разработихме „Генерация“, която е постоянна менторска програма. Ние сме доброволческа организация и помагаме на деца, лишени от родителска грижа. Оказа се, че няма изграден път до тези деца и младежи, заради което много трудно достигнахме до тях. Няма платформа, която да свързва доброволците с децата и младежите. Когато започнахме работа по програмата, около нас се завихри доброволческа енергия. Нашата дейност стана по-организирана, като включихме повече доброволци, за да стигнем до повече деца и младежи. Така решихме да направим програма „Генерация“.

Ева Рашева: Аз по-късно се включих в целия този процес, но когато го направих, видях колко много хора искат да помагат, но не знаят откъде да тръгнат или какво да направят. Заради това организация, която играе ролята на свързващо звено, е нужна.

Доброволчество в действие

Доброволчеството с деца, лишени от родителска грижа, е една от най-смислените, но също така и много трудни и изискващи форми на доброволчество. Работата с деца, които са били лишени от родителска грижа, може да бъде много емоционално изтощителна и да изисква голямо търпение.

Жени Шиер: Не е лесно, защото доброволците са хора с различен профил. Изисква се сериозна организация, а най-голямата специфика на работата с доброволци е връзката им с децата. Важно е доброволците да не влизат в това нещо със заблуда. Работата с деца и младежи от институциите не е никак лесна. Освен организационен ресурс, има и психологически подход, за да не бъдат децата свързани с доброволец и отново изоставени от него.

Ева Рашева: Моята роля в целия този процес е да отговарям за комуникацията. Виждам, че когато някой има нужда да помага, поради забързаното ежедневие, има нужда да е лесно. И ако този процес е труден, вероятността някой да се откаже е голяма. Една от мисиите на програмата е желанието за доброволчество да се случва по най-полезния начин за двете страни.

Целия разговор чуйте в подкаста „Планетата ни е важна“!

Прочетете още:

Aлександър и Борис: Ние не сме спасители на глухата общност, ние сме мотиватори!

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ