ESG News

Подкаст: Какво прави бизнесът за хората с увреждания?

Разговаряхме с Йоана Колева от социалната платформа JAMBA

Споделяне:

Животът на хората с увреждания е изпълнен с предизвикателства, които често биват незабелязани от останалите. Това е и причината да поканим Йоана Колева от социалната платформа JAMBA, с която разговаряхме за ролята на страната в разрешаването на този проблем, в това число и ролята на работодателите в България.

Каква е ролята на JAMBA и подобни на нея социални платформи?

Още от нейното създаване, идеята беше да бъде подкрепяща страна, към която могат да се обърнат хората с увреждания, които искат да учат, да се развиват или смятат, че са подготвени да бъдат включени в пазара на труда. Както всяко нещо, JAMBA има физически и дигитален облик, в 21 век, почти всеки един бизнес присъства – дигитално и физически. Идеята на онлайн платформата бешда свързва чрез job board хората с увреждания и най-подходящия бизнес за тях. Оказа се, че това не е особено работещо за нас, тъй като и при двете страни има нужда и желание да говорят предварително с нас като посредник. И след това да направят срещата между тях. И може би две години след старта на нашата дейност, започнахме много по-активно да се фокусираме върху физическите ни срещи с двете страни. Тоест се фокусирахме повече в това да сме специализиран трудов посредник.

Какво прави и какво не прави държавата ни за хората с увреждания?

Оказва се, че държавата има почти всичко, от което имаме нужда като закони. Уловката е, че те не се прилагат. Това показва, че страната ни се нуждае от коректив или контрол за спазване на тези закони. Свидетели сме на беззаконие, в много сфери има проблем със спазване на законите. Би трябвало да се мисли повече в тази посока и за справяне с този проблем.

Защо се получава това разминаване?

Мога да дам пример с квотите, които са задължителни. Това е най-голямото разминаване, за което се сещам в момента. Те са факт от 2019 година, тяхното навлизане хвана бизнеса неподготвен. Това, което се случи, е че повечето бизнеси се ориентираха как да се спасят от квотите. И започнаха да пускат обяви за позиции директно към всички частни трудови посредници и Бюрото по труда. Работните позиции са с много високи изисквания и критерии. В следствие на което Бюрото по труда връща писмото към работодателите, като им казва, че няма кандидати за тях. Така, ако те имат проверка за това дали са спазили този закон, те са го спазили.

Целия разговор с Йоана Колева чуйте в звуковия файл.

Прочетете още:

Aлександър и Борис: Ние не сме спасители на глухата общност, ние сме мотиватори!

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ