ESG News

Reuters Report IMPACT London 2023
Снимка: Марина Стефанова

Reuters представи “Доклада за глобална устойчивост 2023”

Документът е разработен на база проучване сред различни бизнеси

Споделяне:

2023 е година със сериозни предизвикателства пред човечеството – изменението на климата, екологичните кризи, социалната несправедливост и нестабилната икономическа обстановка. Това са и основните теми, анализирани в “Доклада за глобална устойчивост 2023” на Reuters, който бе представен по време на Reuters IMPACT – конференция от 4 важни събития (Пътят към COP, Отчитане на устойчивостта, ESG инвестиции и Net Zero), на която ESGnews.bg е медиен партньор.

Методология

Документът е разработен на база проучване сред различни бизнеси и дава повече яснота за това, върху което се фокусират големите компании, за да постигнат своите планове за декарбонизация. Той също така дава информация за инвестиционните тенденции, регулациите и нуждата от глобално лидерство и международно сътрудничество – теми, които ще помогнат да се решат световните предизвикателства.

Проучването е проведено през второто тримесечие на 2023, като в него са участвали 570 респонденти. Целевата група е международна, но отразява инвестиционния фокус върху американски и британски компании, от които 27% са базирани в САЩ и 17% са базирани в Обединеното кралство. Две трети от участниците (66%) заемат ръководни постове, а 15% са на средни мениджърски позиции. Близо една трета (31%) от респондентите работят в компании с приходи от над $1 млрд.

“Докладът за Глобална Устойчивост 2023” настоява за обединение на световните усилия и създаване на обща визия за устойчиво бъдеще. Той подчертава необходимостта от действие, иновации и солидарност, за да създадем по-добра и устойчива планета за следващите поколения.

Инвестиции

Когато говорим за борбата с климатичните промени, трябва да обърнем внимание на бъдещето в по-кратки срокове – до края на десетилетието и до средата и края на века.

Според доклада на Reuters, движещите инвестиции през 2026 г. ще бъдат в платформи за управление на ESG данни (23%). На второ място се нареждат решения за упралвление на риска (21%), следвани от решения за управление на емисиите (18%) и решения за планиране (18%).

Това е в контраст с настоящата ситуация, в която най-много инвестиции отиват за анализ на данни, управление на емисиите и технологии за подобряване на процесите.

Приоритетите

Декарбонизацията е най-големият фокус на стратегиите за устойчивост в световен план, сочат още данните от доклада. Близо 84% от респондентите са поставили този проблем на първо, второ или трето място. Малките предприятия, обаче, предпочитат да се фокусират върху правата на човека, социалните проблеми и DEI.

Проблемът с отпадъците и рециклирането са на втори план, в сравнение с двата големи проблема на устойчивото паниране.Reuters Graf IMPAC London 2023

Цели

Когато една компания изготвя своята стратегия за устойчивост, трябва да си постави цели, с които да измерва успеха си. Докладът на Reuters отчита, че повечето респонденти измерват успеха си по това колко вредни емисии са успели да намалят в Обхват 1 (67%), Обхват 2 (56%) и Обхват 3 (49%), както и с увеличаване на потреблението на възобновяема енергия и увеличаване на инвестициите във възобновяеми източници.

Още по темата:

Отчитане на устойчивостта: По пътя към съответствие със CSRD

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ