ESG News

William Ruto Kenya
Снимка: William Ruto on Facebook

Срещата на върха в Африка: Нов въглероден данък върху всеки барел петрол

Според президента на Кения, така ще може да се таксуват замърсителите на световния пазар по равно, а не потребителите

Споделяне:

В рамките на срещата на върха за климата в Африка, президентът на Кения Уилям Руто предложи нови данъци върху петролните компании. Тази структура на въглеродни данъци, обаче, трябва да се прилага на международно ниво, за да облекчи законодателния клон на националните правителства, предаде Ройтерс.

„Тези, които произвеждат боклук отказват да си платят сметките“, каза той днес. Кения е една от държавите в света с най-голям дял на възобновяема енергия в енергийния микс. Докато 75% от гражданите имат достъп до електричество, 80% от енергията на държавата идва то ВЕИ или чисти източници, най-вече геотермална енергия.

По време на срещата в Найроби, национални представители на Африка трябваше да се обединят с гледна точка за срещат COP28 в Обединените арабски емирства. Фокуса на дебата се измести от помощи за преодоляване на природните условия в отварянето на достъпа до инвестиции и заеми за развитие на равни начала за държавите от континента.

В рамките на срещата бяха обявени много устойчиви проекти. Същевременно, представители на Германия, ОАЕ и САЩ обявиха финансовата си подкрепа за много от тях, с общи инвестиции от над $5млрд. долара.

Нови данъци върху петрола

Джоузеф Нг‘анг‘а, главата на секретариата на срещата обясни, че предложеният въглероден данък трябва да е върху доставчиците на петрол. Това би охлабило политическото напрежение в държавите, когато таксуват употребата на петрол.

Според Нг‘анг‘а въглеродният данък трябва да е при източника на емисиите. Трябва да има данък върху всеки барел, който излиза от земята. Тъй като цената на петрола се определя от световния пазар, данъкът може да се регулира и изравнява за всички участници.

Президентът на Африканската банка за развитие, Акинуми Адесина, международната общност да отчита националните богатства на континента при изчисления на БВП. Особено внимание обърна на горите, които изсмукват и складират въглероден диоксид от атмосферата. Това би създало повече стимули за правителствата да ги запазят, а и би отворило по-широк достъп до външен дълг.

Достъп до финансиране на Африка

Един от големите проблеми, който засегна Уилям Руто включва високите лихви от заеми от банки за развитие. Това е един от проблемите, който представители от континента ще повдигнат на COP28.

Руто поясни, че някои африкански държави плащат пет пъти по високи лихви за подобно финансиране. Според проучвания, Африка е континент, който страда значително от променящия се климат. До момента, обаче, има достъп до едва 12% от капитала, който му е нужен, за да се справи.

Международните гласове

В рамките срещата бяха представени много устойчиви проекти. Обединените арабски емирства обещаха подкрепа от $4.5 млрд. за изграждане на 15 гигавата чиста енергия до 2030. До момента на континента има близо 60 гигавата мощности.

Германия ще подкрепи проекти на стойност 450 млн. евро включително с 60 млн. участие в проект за водород в Кения. САЩ ще допринесе с 30 млн. за климатична устойчивост и храна.

Ние не успяваме да осигурим нужните резултати за времето което имаме” каза Султан Ал Джабер, президента на COP28 по време на срещата в Найроби. Ал Джабер е главата на Националната петролна компания на Абу Даби.

Още по темата:

Европа залива Африка с използвани дрехи

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ