ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
PACE
Screenshot: NASA

Нов сателит на НАСА ще предложи “безпрецедентен изглед” на затоплянето на нашата планета

PACE е най-модерната мисия, стартирана някога за изучаване на биологията на океана

Споделяне:

НАСА пусна сателит, способен да заснеме световните океани и атмосфера в невиждани досега детайли. Най-новият климатичен сателит, известен като PACE, беше изстрелян на борда на ракета SpaceX от Флорида и сега ще прекара поне три години в изучаване на океаните от 676 километра нагоре, съобщава Euronews.com.

Стартирането му идва след като учените по климата в ЕС потвърдиха, че глобалното затопляне за първи път е надхвърлило 1,5C за цяла година.

С това ново допълнение към флотилията на НАСА от сателити за наблюдение на Земята, PACE ще ни помогне да научим, както никога досега, как частиците в нашата атмосфера и нашите океани могат да идентифицират ключови фактори, влияещи върху глобалното затопляне“, казва администраторът на НАСА Бил Нелсън. “Мисии като тази подкрепят климатичната програма на администрацията на Байдън-Харис и ни помагат да отговорим на спешни въпроси относно нашия променящ се климат”, допълва той.

Новият сателит на НАСА ще помогне за прогнозиране на екстремни метеорологични явления

Мисията на PACE (планктон, аерозол, климат, океанска екосистема) е на стойност 948 милиона долара (880 милиона евро), като първоначално ракетата Falcon се насочи на юг над Атлантическия океан, за да постигне рядка полярна орбита.

Сателитът ще сканира земното кълбо ежедневно с два от научните инструменти. Трети инструмент ще прави месечни измервания.

Това ще бъде безпрецедентна гледка към нашата родна планета“, казва ученият по проекта Джеръми Вердел.

Наблюденията ще помогнат на учените да подобрят прогнозите за урагани и други тежки метеорологични условия, да опишат промените на Земята с покачването на температурите и да предскажат по-добре кога ще се случи вредният цъфтеж на водорасли.

Какво е различното в сателита PACE на НАСА?

НАСА вече има повече от две дузини спътници и инструменти за наблюдение на Земята в орбита. Но PACE трябва да даде по-добра представа за това как атмосферните аерозоли като замърсители и вулканична пепел и морски живот, водорасли и планктон, взаимодействат помежду си.

PACE ще ни даде друго измерение на това, което другите спътници наблюдават”, казва директорът на НАСА за науката за Земята Карен Сен Жермен.

PACE е най-модерната мисия, стартирана някога за изучаване на биологията на океана. Сегашните спътници за наблюдение на Земята могат да виждат в седем или осем цвята, според Вердел. PACE ще вижда в 200 цвята, което ще позволи на учените да идентифицират видовете водорасли в морето и видовете частици във въздуха.

Учените очакват да започнат да получават първите данни след месец или два. Проектът PACE на НАСА продължи въпреки усилията на администрацията на Тръмп да го отмени.

НАСА си сътрудничи с Индия за друг усъвършенстван сателит за наблюдение на Земята, който трябва да бъде изстрелян тази година. Наречен Nisar, той ще използва радар за измерване на ефекта от повишаващите се температури върху ледници и други топящи се ледени повърхности.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ