ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Ще се срине ли “Зелената вълна” след изборите за европарламент?

Политическите групи в ЕП са на коренно различни позиции относно климатичната цел на ЕС

Споделяне:

Политическите групи в Европейския парламент предложиха радикално противоположни възгледи относно препоръчителната цел на ЕС за климата за 2040 г., предава Euractiv.

От няколко месеца проучванията на общественото мнение сочат в една и съща посока – Европейският парламент е готов да направи рязък завой надясно след изборите през 2024 г., като крайнодесните и националистическите партии се очаква да постигнат значителни резултати за сметка на Зелените, левите и либералите.

С други думи, „Зелената вълна“, която премина през парламента след последните избори за ЕС, проправяйки пътя за Зелената сделка през 2019 г., е на път да се срине пет години по-късно.

Какво може да означава това за политиките на ЕС в областта на климата?

ЕС получи прогноза по-рано тази седмица, когато евродепутатите обсъдиха препоръчаната от Европейската комисия климатична цел за 2040 г. – 90% намаление на емисиите на парникови газове в сравнение с нивата от 1990 г.

Ето и позициите на различните политически групи в европейския парламент:

Националисти и крайнодесни

Взимайки думата на пленарната сесия на Парламента в Страсбург, твърдолинейни консервативни и крайнодесни групи предупредиха за социалните последици и риска от деиндустриализацията, свързани с по-високите цели на ЕС в областта на климата.

Говорейки от името на националистическата група Европейски консерватори и реформисти (ECR), чешкият евродепутат Александър Вондра обяви амбицията на ЕС да намали емисиите с 90% за нереалистична.

Но основният проблем в климатичния план за 2040 г. е другаде. Това е усилието да се принудят хората да имат различен начин на живот, да се ограничи свободата им на избор“, каза той.

Дебатът в парламента се проведе на фона на протести на фермери, които стояха пред сградата в Страсбург, докато евродепутатите гледаха как еврокомисарят по въпросите на климата Вопке Хукстра представя препоръчаната от него цел за климата за 2040 г.

Информирахте ли своя електорат за това? Говорихте ли открито за вашите планове, за това как би изглеждал животът им, ако наистина направите това? Казахте ли на фермерите и на хората, че енергията, транспортът, жилищата, месото и други основни храни ще бъдат по-скъпи. Докъде искате да стигнете и колко далеч искате да изпробвате търпението им“, запита Вондра. “Мисля, че е сериозен риск да се направи подобно предложение преди изборите, без да се знае реалното социално и икономическо въздействие“, продължи той.

Предупреждението на Вондра не бива да се приема леко. Според последните прогнози в средата на януари неговата политическа група ECR се очаква да увеличи броя на местата си до 80 след изборите през юни, спрямо 62-те в настоящия парламент. Крайнодясната група Идентичност и демокрация (ID) от своя страна се очаква да нарасне от 73 места в настоящия парламент до 93 места след изборите за ЕС.

Те бяха представени в Страсбург от Силвия Лимер, депутат от германската партия AfD, която предупреди за икономическите последици от определянето на все по-високи цели за намаляване на емисиите на ниво ЕС.

Вижте моята страна, „зеленият шампион“ Германия. Деиндустриализацията напредва щастливо, защото компаниите не могат да си позволят най-високите цени на електроенергията по света. И въпреки че делът на Германия във възобновяемите енергийни източници е номинално 36,8% на хартия, в много дни повече от 90% от електроенергията се генерира от въглища, нефт и газ, защото няма вятър или слънце. Междувременно богатството на ЕС е намаляло до 14,3% от глобалния БВП, докато нововъзникващите икономики от страните от БРИК се радват на нарастващи нива на CO2 и нарастващ дял от глобалния БВП с 32%. Зелено-червените политики са най-лошият икономически срив, който сме виждали в историята на ЕС“, заяви Лимер.

ЕНП: Ухажване на фермери и семейства с ниски доходи

По-близо до центъра, Европейската народна партия (ЕНП) обръща голямо внимание на протестите на фермерите, които обхванаха столиците на ЕС през последните седмици. Въпреки че се очаква да остане най-голямата група в парламента след изборите през юни (със 178 места, спад от 182 в момента), партията зае отбранителна позиция по въпросите на околната среда, като изглежда, че ухажва твърдолинейните консервативни избиратели преди изборите.

През изминалата година ЕНП се опита да се представи като партия на фермерите, водейки кампания за оттегляне на регламента на ЕС за пестицидите и опитвайки се да отмени предложения закон за възстановяване на природата на ЕС, разглеждан като тежест за фермерите.

Вземайки думата след презентацията на Комисията, говорителят на ЕНП за околната среда, германският евродепутат Петер Лизе, поздрави изпълнителната власт на ЕС за „започването на диалог“ относно целта на ЕС за климата до 2040 г., без да налага своите възгледи отгоре надолу.

Според него всички сектори на икономиката, включително селското стопанство, индустрията и всички граждани, трябва да бъдат включени в зеления преход и да бъдат подкрепени, когато и както е необходимо.

Ето защо се нуждаем от положителен подход към селското стопанство. Трябва да помним, че селското стопанство е единственият сектор, който действително премахва въглерода от атмосферата. И точно затова трябва да им помогнем и да ги подкрепим“, заяви Лизе.

Германският християндемократ също пледира в полза на „хора, които работят усилено за ниски доходи“ и които не могат да си позволят зелени технологии като термопомпи или електрически автомобили.

Те се нуждаят от повече подкрепа не само чрез Фонда за социален климат, но и чрез национални ресурси“, каза той, призовавайки Комисията да гарантира, че държавите-членки на ЕС изпълняват обещанието си да подкрепят семействата с ниски доходи в прехода.

Социалисти: Спечелване на глобалната надпревара за чисти технологии

Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) от своя страна се обяви в подкрепа на агресивните съкращения на емисиите, за да останат в рамките на целта за затопляне от 1,5C на Парижкото споразумение. Мохамед Чахим, холандски евродепутат социалист, говори за целта на ЕС за намаляване на емисиите с 55% за 2030 г., която беше приета от парламента през настоящия мандат.

Простото запазване на същата траектория през следващото десетилетие ще доведе ЕС до цифра от 90%, нито повече, нито по-малко. Така че нека не се преструваме, че сме наистина амбициозни тук“, каза той.

След това той цитира комисаря по климата Хукстра, който по-рано сравни действията по климата с маратон.

За да пресече финалната линия, ЕС трябва да поддържа стабилно темпо в намаляването на емисиите“, твърди Чахим, като каза, че целта от 90% за 2040 г. ще „доведе до стабилност“ за компаниите в ЕС. “Това е, за което призовава бизнес светът. Европа трябва да се стреми да остане пред останалите и да намали огромната разлика с Китай и САЩ, когато става въпрос за зелени инвестиции. Това е, за което трябва да говорим днес“, каза Чахим.

Очаква се S&D да остане втората по големина група в парламента след изборите през юни със 143 места, което е спад от 154 в момента.

Центристи: Поставяне на парите на ЕС там, където им е мястото

Центристката група Renew Europe междувременно се очаква да намали влиянието си след изборите, като социологическите проучвания предричат техният брой места да е 84, което е спад от 108 в настоящия парламент.

Паскал Канфин, депутат от French Renew, който председателства парламентарната комисия по околна среда, се обяви в подкрепа на плана на Комисията за климата до 2040 г.

Либералите ще подкрепят целта от 90%, защото е базирана на науката. Но не става дума само за поставяне на цел, ние трябва да постигнем и тази цел. На първо място, имаме нужда от правилното количество финансиране. Ако финансирането не е налице, няма да постигнем целта. Второ условие за успех е справедливостта при справянето с емисиите от селското стопанство. Земеделските производители положиха усилия, но големите супермаркети и останалата част от веригата не са обект на същия вид правила“, каза Канфин.

Зелените: Реално справяне с емисиите от всички сектори

Друга партия, която се очаква да претърпи големи загуби след гласуването през юни, са Зелените, които се очаква да спечелят 50 места, спад от 74 в момента.

Бас Айкхоут, холандски евродепутат, който ще бъде един от двамата водещи кандидати на партията през юни, заяви, че Зелените ще подкрепят препоръчаната от Комисията цел от 90% за 2040 г., въпреки че тя е „на долния край“ на диапазона 90-95%, препоръчан от Европейския научен консултативен съвет по изменението на климата.

Ключовият въпрос, каза той, е как да достигнем целта от 90%. На първо място, трябва да дадем много ясен сигнал за края на изкопаемите горива в електроенергийната система“, заяви Айкхоут.

Левицата: Отделна цел за премахване на въглерод

Подобно на Зелените, крайната левица също настоява за необходимостта да се следват научните съвети и да се постави по-висока климатична цел за 2040 г.

И ключът тук е как изчислявате тези цели. Отговорът е да се поставят различни цели за премахване на въглеродни емисии, идващи от селското или горското стопанство, за да се направи ясно разграничение от усилията за намаляване на емисиите, които се налагат на електроенергийния сектор и индустрията“, каза Силвия Модиг, финландски евродепутат от групата на левицата.

Понастоящем най-малката група в Асамблеята, левицата се очаква да спечели 37 места на европейските избори през юни, което е спад от 41 в момента.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ