ESG News

Норвегия въвежда радикални мерки в обществения транспорт

Очаква се Осло да бъде с изцяло електрическа система за обществен транспорт

Споделяне:

Осло е напът да стане първата столица в света с изцяло електрифицирана система за обществен транспорт. Градската управа се надява да постигне тази цел до края на 2023 г. като част от целта си да стане първият в света град без емисии до 2030 г. 

Замяната на дизеловите автобуси с 450 електрически ще тласнат транспортната мрежа към транспортната революция.

„Поддръжката е по-евтина за операторите на електрическите автобуси“, казва Сирин Став, заместник-кмет на Осло, отговарящ за околната среда и транспорта. „Като цяло това е печеливша ситуация.“

Е-автобусите като по-бюджетна опция

При последния търг в града електрическите автобуси бяха с 5% по-евтини от дизеловите еквиваленти. Замисълът на проекта е да намалеят емисиите, шума и да се подобри качеството на въздуха в града.

Осло, град със 700 000 жители, вече е електрифицирал повечето фериботи, които обикалят залива, на който се намира. Освен това има широка мрежа от трамваи и велосипедни алеи.

Програмата за електрически автобуси на града идва на фона на глобален натиск, който изпитват големите градове по света да се опитат да намалят замърсяването на въздуха.

Докато правителства и активисти се подготвят за 27-ата конференция на ООН по изменението на климата следващия месец в Египет, други градове може да последват примера на Осло.

Исторически проект

Ингвилд Рьорхолт, съветник по въпросите на транспорта в норвежката екологична група ZERO, казва, че пускането на електрически автобуси бележи важна стъпка напред за града.

„Важно е обаче Осло да гарантира, че има прозрачност в това колко емисии са свързани с производството на тези фериботи и превозни средства“, добавя тя.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ