ESG News

Инициативата „Спасете пчелите и фермерите“ е успешна

Европейската кампания събра над 1 милион подписа и Европейската комисия ще покани организаторите на изслушване

Споделяне:

Инициативата “Спасете пчелите и фермерите” събра повече от 1 милион подписа. Сертификатите на 27-те страни членки са приети, а Европейската комисия обяви, че инициативата е успешна. Това постижение говори за силното желание на гражданите на ЕС да се намали потреблението на пестициди. Подписалите инициативата искат постепенното премахване на синтетичните пестициди, както и да се възстанови природата в земеделските райони.

Следващата стъпка е организаторите да бъдат поканени от Комисията, в рамките на три месеца да се проведе изслушване в Европейския парламент и да се обменят идеи с членовете на ЕП относно исканията на инициативата.

“Спасете пчелите и фермерите” се бори за:

  • постепенно прекратяване на употребата на 80% от синтетичните пестициди до 2030 г. и на 100% до 2035 г.;
  • възстановяване на биоразнообразието в земеделските земи;
  • финансова подкрепа за земеделските стопани за преминаване към агроекологични практики.

Мартин Дермин, главен представител на тази Инициативата и изпълнителен директор на PAN Europe, заяви: “Това е седмата успешна европейска гражданска инициатива и втората срещу пестицидите. Това е силен демократичен сигнал към отговорните лица в ЕС и на национално равнище да се вслушат в гласа на гражданите и да се откажат от токсичните пестициди. Фермерите и науката са доказали, че агроекологията може да изхрани света без химикали. Крайно време е нашите политици да спрат да слушат агробизнеса и да започнат да работят за бъдещето на нашите деца.”

Историческо събитие

Тази стъпка цели възстанови биологичното разнообразие, но и да бъдат подпомогнати селскостопанските производители в прехода към по-устойчиво и екологично земеделие.

Без биоразнообразието поддържането на човешкият и животинският живот би бил невъзможен. Човечеството се уповава на природата за храна и чиста вода. Честите природни бедствия се пораждат именно от нарушеното биоразнообразие. Изчезването на видовете влияе силно върху издръжливостта и баланса на екосистемата. Пчелите имат изключително важна роля и тяхното опазване означава защита и на посевите, а от там – и на хората.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ