ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Разнообразните роли на жените в Зеления преход

Водещи жени-лидери в бизнеса в България коментираха темата по време на конференцията "The diverse roles of Women in the Green transition"

Споделяне:

Ролите, които има съвременната жена, надминават в пъти възможностите, с които са разполагали нашите предшественички. И въпреки това приносът на жената към икономическия растеж и иновациите, както и към справянето с ключови проблеми като климатичната криза, често остава в сянка.

Жените заемат ключово място в Зеления преход и освен със своя мултитаскинг и склонност към въвеждане на по-радикални промени, със своята вродена грижовност и емпатия могат да бъдат чудесни лидери и посланици на Зелената сделка. Тези ценни характеристики се дискутираха по време на конференцията “The diverse roles of Women in the Green transition”, която се проведе на 20 октомври в NV tower. Събитието беше организирано от Съвета на жените в бизнеса в България в партньорство с фондация „Конрад Аденауер“ и имаше за цел да покаже колко разнообразни роли могат да имат жените като двигатели на зелените иновации и устойчивата промяна в обществено и икономическо отношение.

Жените и Зелената сделка

Само 29% от българите смятат, че жените на високи постове в бизнеса в България могат да имат принос за промяната на нормативните изискания, водещи до бързо реализиране на целите на Зелената сделка. 25% са отговорили, че не смятат, а 46% – че не могат да преценят. Тези данни от проучване на „Тренд“, проведено този месец, представи Евелина Славкова, съосновател на агенцията.

С кое жените на високи постове в бизнеса в България ще могат да ускорят прехода към Зелената сделка?

Какво в най-голяма степен трябва да направят жените на високи постове в бизнеса за успешното прилагане на Зелената сделка в България?

Жените в тежката индустрия

Все още мъжете на ръководни постове доминират в процентово съотношение в много сектори и водещи компании. Има и професии, смятани за чисто „мъжки“, както и цели отрасли. Но това е спира жените визионери да преследват мечтите си и да се развиват независимо от нагласите на обществото.

Интересен пример е от минната индустрия – законодателството в България забранява на жените да работят в подземни рудници. И все пак в тази индустрия виждаме не малко жени, които са избрали да се развиват кариерно.

В „Дънди Прешъс металс“ 20% от персонала са жени, а в мениджмънта жените са 27%. Технологичните иновации вече позволяват дори и най-тежките професии да бъдат практикувани от жени. Много от машините в мините могат да се управляват дистанционно, което подобрява условията на труд и дава възможност на повече хора да изпълняват въпросната длъжност.

Иновации в минната индустрия

От „Дънди Прешъс металс“ представиха своите иновации, чрез които голяма част от дейностите им в мината се извършват от автономен, самообучаващ се дрон и машини с оператори, намиращи се в офис пространство над земята. Контролът на хидравличния чук се осъществява с джойстик, а на челния товарач – от специален стол в СМАРТ центъра за уравление на производствените процеси в реално време. Модернизацията в индустрията ще направи тези позиции достъпни и за хора, които не могат да работят под земята, например хора с увреждания.

„Столът е в административната сграда, а може би в бъдеще и вкъщи. И сега дистанционно ще поработим под земята в рудник Челопеч, но защо не в бъдеще в космоса на някой метеорит?“, разказа Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс металс“ ЕАД.

Тя допълни, че равенството между половете ще бъде постигнато тогава, когато спрем да говорим „ние жените“ и „те мъжете“. „Само общите усилия могат да доведат до голям резултат“, категорична е Цакова. В обединението се крие силата ни като общност по пътя на Зеления преход.

Жените в другите сектори

Много позитивна беше представената от Siemens статистика на позиции, заемани от жени в компанията. В световен мащаб 27% е делът на жените от общия процент служители; 29,9 са служителите на мениджърски позиции, от които 19,6% са жени. В топ мениджмънта процентите са още повече – 30% са жените до 2025 г.

В България ситуацията е още по-обещаваща – 100% от топ мениджърите са жени, а от мениджърите жени са 67%. 36% са жените инженери в България, като компанията планира те са станат 50%.

В „Електрохолд – България“ 30% от мениджърските позиции са заети от жени. В „М-Газ“ 20% от работещите са жени, а в ръководния екип те са цели 70%.

„Недейте да продължавате да си позволявате да играете на дребно. Нямаме време. Всяко нещо трябва да може да бъде скалирано, много скалирано, ако може отвъд пазарите“, даде своя съвет гл. ас. д-р Марина Стефанова, преподавател в катедра „Икономика и управление по отрасли“, Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. „Да не си позволяваме да не бъдем крайни в смелостта си. Можем да бъдем смели и нека тази смелост ни движи през цялото време. Не знаем като загубим какво ще спечелим. Така че позволявайте си да бъдете по-рискови в това отношение“ – заключи тя.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ