ESG News

ТЕЦ „Марица 3“ инвестира 60 млн. лв. в чиста енергия

Миналия месец централата бе временно спряна, а този месец влага 30 милиона евро в нова инсталация

Споделяне:

ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград ще вложи средства в интегрирането на инсталация за производство на енергия от биогаз. Проектът е включен в стратегията на Централата за енергийна трансформация. Начинанието влиза в хармония с целта на Европа за поетапното прекъсване на потреблението на въглища. 

Наложителна инвестиция

Инвестицията в новата инсталация е над 30 милиона евро (60 млн. лв.). До този момент не е известно да има предприятие, което да е инвестирало подобна сума. 

Преди дни бе отчетено ново замърсяване на въздуха в ТЕЦ ,,Марица 3”, преди почти един месец централата дори бе временно затворена. Септември служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебният министър на енергетиката Росен Христов обявиха затваряне на ТЕЦ “Марица 3” поради нарушение на нормите за замърсяване на въздуха.

На 25-ти септември централата отново отвори врати и заработи, пет станции към Изпълнителната агенция по околната среда следяха денонощно за превишения на нормите. Те са разположени в града след постъпило писмо в РИОСВ-Хасково от оператора на ТЕЦ “Марица 3” за намерението му да започне разпалване сутринта в събота.

Каква е същината на биомасата?

Биомасата е подходяща и приложима алтернатива на изкопаемите горива. Биомасата представлява суровина, получена от дървесни отпадъци от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, включително растения и дървета.

Към нея може да се включат и утайките, получени от пречистването на отпадните води, включително и оборският тор. Ключовите предимства на биомасата са ролята ѝ като ценен възобновяем енергиен източник и широката ѝ достъпност. Други предимства са, че тя се предлага на по-ниска цена, потреблението на биомаса е ползотворно за изпълнението на целите на Европейската комисия, свързани с климатичните промени.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ