ESG News

Mицелът и неговите приложения

Технологията на дизайнер от Станфорд, влиза в употреба за устойчивата мода

Споделяне:

Основаната от Филип Рос и София Уанг, MycoWorks e калифорнийска компания, която използва мицел за производството на устойчиви материали. Изглежда, че това е оптимален метод за ограничаване на екологичния отпечатък, който идва с производството на дрехи. 

Дизайнерът Фил Рос използва мицел от бързорастящите гъби-рейши. Този материал се оказва невероятно издръжлив, водоустойчив, огнеустойчив и биоразградим. 

Мицелът влиза в употреба в модната индустрия

При производството на кожа мицеловата технология има какво да предложи. Процесът на производство представлява инокулирането на субстрат, който постепенно се усвоява от мицела, образувайки твърда маса. Вследствие на което биологичната активност на мицела спира и се получава крайният продукт.

Скулпторът Филип Рос е работил върху художествени проекти с мицел години преди създаването на MycoWorks. Технология Fine Mycelium проектира мицела (безкрайно възобновяемата коренова структура на гъбите) още докато расте. Така се създава естествен материал, който не отстъпва на най-висококачествените животински кожи с минимално въздействие върху околната среда.

През март 2021г. Hermès и MycoWorks стартираха колаборация. В следствие на партньорството бе представена мостра за пътната чанта Victoria на френския мезон съставена от ексклузивна мицелна кожа с кехлибарен нюанс. Дизайнерката Стела Маккартни работи в тясно сътрудничество с базирания в Калифорния производител на тъкани Bolt Threads (където за първи път се запозна с паяжината и умопомрачителния потенциал на биофабрикацията), за да разшири най-обещаващата иновация Mylo, отгледана от мицел. Самата тя е веган.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ