ESG News

Корпорациите са изправени пред много екологични дела

Съдебните спорове, свързани с изменението на климата, са се увеличили над два пъти през последните седем години в световен мащаб

Споделяне:

Миналата седмица на COP27 в Египет експертите на ООН определиха много от корпоративните стратегии за опазване на околната среда като „празни лозунги и шум“. Това може да провокира активистите да започнат повече съдебни дела срещу изоставащите в действията по отношение на климата, съобщава Euronews Green. Едно такова дело вече беше спечелено от климатичните активисти – в нидерландския съд през 2021 г. срещу Royal Dutch Shell, която беше принудена да намали драстично емисиите си.

Съдебни дела срещу пластмасата

Компаниите, които произвеждат и търгуват с пластмаси, се защитават срещу нарастващ брой съдебни дела в световен мащаб. През 2020 г. американската Earth Island Institute потърси отговорност от Coca-Cola, Pepsi, Nestlé и няколко други световни компании за потребителски стоки заради замърсяването с пластмаса. Компаниите се защитиха в съдебните дела, но направиха публични обещания да работят по устойчиво.

През януари Coca-Cola, Pepsi и други международни марки призоваха за глобален пакт за борба със замърсяването с пластмаса, включително чрез намаляване на производството ѝ. Английската юридическа фирма ClientEarth и други организации с нестопанска цел се опитват да затворят съоръжение за производство на пластмаси на стойност 3.1 милиарда долара. Делото е внесено в съда тази година. Аргументът им е, че не се има предвид въздействието върху околната среда от производството на пластмаса.

Хранително-вкусовата промишленост

Срещу базираната в Швеция Oatly, която рекламира своята алтернатива на овесено мляко, имаше заведени три дела през 2021 г. от инвеститори, които предявиха иск във федералния съд на САЩ в Ню Йорк. Компанията е обект на правни действия, заради „грийнуошинг“.

В Дания, най-големият производител на свинско месо в Европейския съюз Danish Crown, бе съден миналата година. Компанията е обвинена в подвеждащ маркетинг, който промотира, че производството е щадящо климата. Фирмата не коментира, но се ангажира да намали емисиите на парникови газове с 50% до 2030 г.

Съдебно дело, заведено от местни групи във Франция, твърди, че френската верига супермаркети Casino системно е нарушавала правата на човека и законите за околната среда. Причината е, че компанията е продавала говеждо месо, което е свързано със “заграбване” на земя и е обезлесяване на тропическите гори на Амазонка. В иска се твърди, че търговецът нарушава Закона за задължение за бдителност, приет през 2017 г. във Франция. Той изисква компаниите да не нарушават човешките права и околната среда във веригите на доставки. Предприятието твърди, че има строга политика, задаваща критерии, с които доставчиците трябва да се съобразяват, включително нулево обезлесяване на Амазонка и никакви робски условия на труд.

Банки и инвестиране

Световните финансови гиганти са изправени пред искове от страна на потребители, които ги обвиняват в подвеждащо представени инвестиции като щадящи околната среда. Група екологични нестопански организации през октомври обявиха, че са започнали съдебен процес във Франция срещу BNP Paribas, която те нарекоха „най-големият инвеститор в експанзията на изкопаеми горива в Европа“. Групата твърди, че тези инвестиции нарушават френския закон за бдителността, който изисква от корпорациите да идентифицират и намалят вредите за околната среда. Организацията, ръководена от Oxfam France и Friends of the Earth France, нарече този ход “безпрецедентно правно действие”.

Германска потребителска група през октомври съди DWS – звеното за управление на активи на Deutsche Bank – твърдейки, че е представило погрешно зелените идентификационни данни на фонд в маркетингови материали. Делото твърди, че DWS е казал на инвеститорите, че инвестира 0% в противоречиви сектори, като въглища, но на друго място посочените приходи от въгледобивната промишленост възлизат на цели 15% от приходите на фонда. DWS многократно отрече да е подвеждала инвеститорите.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ