ESG News

Kaкво казаха световните лидери в края на COP27

Споразумението на климатичната конференция предизвика разнопосочни реакции

Споделяне:

Края на климатичната конференция COP27 e налице. Събитието доведе до новаторско споразумение за финансиране на климата за по-бедните страни, съобщава Guardian. Въпреки това няма напредък по редица други въпроси. Какви са реакциите на лидерите, активистите и експертите?

Лорънс Тубиана, един от архитектите на Парижкото споразумение

Този COP предизвика дълбоко разочарование, но не беше напразно. Постигнат е значителен пробив за най-уязвимите страни. Фондът за загуби и щети, мечта на COP26 миналата година, е на път да стартира през 2023 г. Има още много работа за вършене, но принципът е в сила и това е значителна промяна в мисленето, тъй като имаме работа със свят, в който климатичните въздействия причиняват дълбоки загуби

„Влиянието на индустрията за изкопаеми горива е установено навсякъде. COP отслаби изискванията към страните, които поемат нови и по-амбициозни ангажименти. Текстът не споменава постепенно премахване на изкопаемите горива и оскъдно се позовава на науката и целта от 1.5C. Египетското президентство изготви текст, който ясно защитава петролните и газови нефтодържави и индустриите за изкопаеми горива. Тази тенденция не може да продължи в Обединените арабски емирства през следващата година.

Мери Робинсън, председател на групата на държавниците The Elders

„В година на множество кризи и климатични сътресения, историческият резултат от загубите и щетите на COP27 показва, че международното сътрудничество е възможно дори в тези времена на изпитание.

Нищо от това обаче не променя факта, че светът остава на ръба на климатичната катастрофа. Напредъкът, постигнат в смекчаването след COP26 в Глазгоу, е твърде бавен. Действията в областта на климата на COP27 показват, че сме на прага на свят с чиста енергия, но само ако лидерите на G-20 изпълнят своите отговорности и държат на думата си. Отговорността е върху тях. Всички ангажименти в областта на климата трябва да бъдат трансформирани в действия в реалния свят, включително бързо преустановяване на изкопаемите горива, много по-бърз преход към зелена енергия и осезаеми планове за предоставяне както на адаптацията, така и на финансирането на загуби и щети.”

„Предотвратихме отстъпление и постигнахме напредък в Шарм ел-Шейх. Сега лидерите трябва да спрат да се отмятат и да изпълнят обещанията си да гарантират годно за живеене бъдеще.

Джон Кери, пратеникът на Джо Байдън по климата

Фондът, който ще бъде един от многото налични пътища за доброволно финансиране, трябва да бъде проектиран така, че да бъде ефективен и да привлича широка база от донори. Въпреки липсата на по-амбициозен език за намаляване на емисиите в текста на COP27, Кери беше оптимистично настроен, казвайки,  „не се заблуждавайте: запазихме надеждата за 1.5 жива.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на изпълнителната власт на ЕС

Фон дер Лайен описа сделката COP27 като „малка стъпка към климатичната справедливост“, но каза, че е необходимо много повече за планетата.

Лекувахме някои от симптомите, но не излекувахме пациента от треската“, каза тя в изявление. „Радвам се, че COP27 отвори нова глава за финансиране на загуби и щети и постави основите за нов метод за солидарност между нуждаещите се и тези, които могат да помогнат. Възстановяваме доверието.

COP27 поддържа целта от 1.5C. За съжаление обаче не е изпълнил ангажимента на основните източници на емисии в света за постепенно намаляване на изкопаемите горива, нито нови ангажименти за смекчаване на климата.

Ванеса Накате, активист за климатична справедливост от Уганда

COP27 трябваше да бъде „африканският COP“, но нуждите на африканците не бяха посрещнати. Загубите и щетите в уязвимите страни сега са непренебрежими, но някои развити страни тук в Египет решиха да игнорират нашето страдание. Младите хора не можаха да чуят гласа си на COP27 поради ограниченията на протеста, но нашето движение се разраства и обикновените граждани във всяка страна започват да държат своите правителства отговорни за климатичната криза у дома.“

Кати Джетнил-Киджинер, пратеник по климата от Маршаловите острови

Горд съм, че трябва да бъда тук, за да стана свидетел на това и да допринеса малко. Изхабени, но заслужаващи бъдат защитени, вече изчезващите островчета, брегови линии и култура. Толкова много хора през цялата тази седмица ни казаха, че няма да го получим. Толкова се радвам, че грешат.

„Иска ми се постепенно да спрем изкопаемите горива. Сегашният текст не е достатъчен. Но ние показахме с фонда за загуби и щети, че можем да направим невъзможното. Така че знаем, че можем да се върнем следващата година и да се отървем от изкопаемите горива веднъж завинаги.

Ани Дасгупта, президент на Института за световни ресурси

„В исторически пробив, богатите нации най-накрая се съгласиха да създадат фонд за подпомагане на уязвими страни, които страдат от опустошителните климатични щети. Този фонд за загуби и щети ще бъде спасителен пояс за бедните семейства, чиито къщи са разрушени, фермерите, чиито ниви са съсипани, и островитяните, принудени да напуснат домовете на своите предци. Този положителен резултат от COP27 е важна стъпка към възстановяване на доверието с уязвимите страни.

Мохамед Адоу, директор на мозъчния тръст Power Shift Africa

„В началото на тези разговори загубите и щетите дори не бяха на дневен ред, а сега ние творим история. Това показва, че процесът на ООН може да постигне резултати и че светът може да признае тежкото положение на уязвимите не трябва да се третира като политически футбол. Струва си да се отбележи, че имаме фонда, но се нуждаем от пари, за да си струва.

Въпреки това, по отношение на постепенното намаляване на изкопаемите горива в световен мащаб, е тъжно да видим страните просто да копират и поставят резултатите от миналогодишният COP26 в Глазгоу. Науката е ясна, измененията стават все по-лоши и знаем, че възобновяемите енергийни източници са бъдещето. Замърсяващите страни трябва да оставят въглищата, петрола и газта настрана, ако искаме да предпазим глобалното отопление от излизане извън контрол.

Мийна Раман, директор на Third World Network и съветник на развиващите се страни в COP27

Тъй като ЕС и Алок Шарма са разочаровани, че постепенното премахване на изкопаемите горива не е в текста, ние бихме искали те да поемат инициативата и да преразгледат своите Национално определени вноски и да включат в плановете спешно премахването на изкопаемите горива и да спрат разширяване на изкопаемите горива, включително нефт и газ. Не е достатъчно да играят в общата картина, но и да действат, ако наистина искат да спасят планетата и да не се крият зад целта за нетни нулеви цели до 2050, което ще разруши оставащия въглероден бюджет с 1.5C. Те носят историческата отговорност да стигнат до реална нула и всъщност отрицателни емисии.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ