ESG News

Какво помага за възстановяване на връзката между лидери и служители

Тенденциите в работата и технологиите според новия доклад на Microsoft

Споделяне:

Успешността на компанията зависи от условията на труд, нивото на мотивация на служителите и възможностите, които предлага за развитие.

Добрите условия на труд и ползите от тях

Добрите условия на труд може да донесат много ползи както на хората, така и на организациите. Това включва:

  • подобрено здраве и благосъстояние
  • по-голяма производителност
  • повишено удовлетворение от работата
  • по-голямо участие в работата и повишено социално включване
  • повишена индивидуална, екипна и организационна устойчивост

Подобрено здраве и благосъстояние

Най-значимата и най-очевидна полза от здравословното работно място е подобряването на здравето и благосъстоянието на работната сила. Мнозина  се борят с менталното си здраве, особено след пандемията от COVID-19, която доведе до много промени в работата и домашния живот. Това показва как за компаниите психологическото и физическото здраве на служителите трябва бъде с приоритет.

Повишена продуктивност

Един бизнес може да увеличи производителността, когато служителите са здрави и щастливи в работната среда. Когато една компания инвестира в създаването на здравословно работно място, което дава приоритет на нуждите на служителите, тя поддържа вълнението на служителите да работят и да допринасят за компанията и личните цели – като се стремят да се справят по-добре всеки път. В резултат на това компаниите ще видят подобрение в представянето на своите служители, както и качествената продукция, която правят.

По-голямо участие в работата и социално включване

Да виждате служителите доволни от работното място е едно от значителните предимства на здравословната работна среда. Когато тя отговаря на нуждите и желанията на служителя, е по-малко вероятно той да загуби интерес към работата си. Когато това се случи, необходимостта служителите да намерят други възможности другаде намалява и нивата на текучество в компанията намаляват. Култивирането на отворена комуникация между колегите може да насърчи служителите да бъдат по-ангажирани и да си сътрудничат, увеличавайки удовлетворението на работното място. Друг начин за повишаване на удовлетвореността от работата е чрез събиране на обратна връзка от служителите за това как се чувстват към компанията, работата и колегите. Като разбират техните нужди и проблеми, компаниите могат след това да направят необходимите надстройки, за да задоволят желанията на служителите си.

Повишена индивидуална, екипна и организационна устойчивост

Когато служителите са доволни от фирмената култура на компанията, това води до подобряване на корпоративния имидж на организацията. Наличието на здравословно работно място показва колко сериозно е компанията да се грижи за своите служители, което е фактор, който търсят кандидатите за работа. Това кара компанията да се отличава от останалите си конкуренти и помага за привличането на разнообразна и талантлива група от кандидати. Освен това привлича повече клиенти. Служителите на здравословно работно място са по-продуктивни, което води до по-високо качество на работа. В резултат и клиентите ще предпочитат продуктите и услугите на този бизнес, носейки по-високи печалби, които биха могли да отидат за подобряване на благосъстоянието на служителите.

Всичко това звучи обещаващо, но какво прави едно работно място здравословно?

В края на месец септември Microsoft публикува последния си доклад за тенденциите в работата. Фокусът е върху развиващите се тенденции като „параноя за производителността“ и „смисъла на офиса“. 73% от служителите споделят, че имат нужда от по-добра причина да се върнат в офиса, освен, че компанията го очаква, както и от уменията, нужни за крайния резултат.

Дистанция между служител и ръководител

Задълбочаването на дистанцията между служител и ръководител е в следствие на хибридния модел. Акцентът на проблема е противоречието между двете страни относно схващането за производителност и гарантирането на отговорност, която е част от офис културата. Справянето с това предизвикателство се крие в новия подход. От това следва, че работата не е просто място, а е преживяване.

Лидерите трябва да прекратят „параноята относно производителността“

Microsoft направи проучване сред 20 000 души и 11 държави, анализира сигнали за производителност в компанията, тенденциите в работата в LinkedIn и резултатите от Glint People Science. Данните биха мoгли да бъдат обобщени в три точки:

  • Прекратяване на „параноята относно производителността“
  • Приемане на факта, че хората трябва да се подкрепят
  • Даване на възможност служителите да се обучават и развиват

Да прекратят „параноята относно производителността“

Твърдението на служителите е, че са продуктивни на работното място, докато лидерите се опасяват, че хибридния модел има своите предизвикателства и не са сигурни в продуктивността на своите служители. Това разминаване между нагласите, води до „параноя на производителността“.

Да приемат, че хората трябва да се подкрепят един друг

Според 82% от лидерите, връщането на служителите в офиса може да е проблем, а 73% от служителите искат по-добра причина, за да се върнат в офиса.

Основен мотив за завръщане в офиса е социализирането. 84% от служителите биха искали да комуникират със своите колеги, а 85% се надяват на възстановяване на връзките в екипа.

Да предоставят на своите служители възможности за обучения и развитие

Статистиката сочи, че 55% от служителите намират за най-естествено развитие на уменията си смяната на работното място. 76% от тях намират подсигуряване на обучения от страна на компанията за причина да удължат престоя си.

Как технологиите подобряват работния процес?

През цялата история технологията последователно е променяла начина, по който работниците във всяка индустрия вършат работата си. Въздействието й върху работната среда рационализира и ускорява достъпа до работа, като същевременно увеличава производителността и прави работния процес по-гладък.

Осъществена от Microsoft 365, платформата Microsoft Viva e предназначена да подобрява преживяването на служителите. Viva Topics улеснява хората да намират информация и да използват знанията си за работа. Microsoft Viva Connections дава на всеки персонализирана дестинация за откриване на подходящи новини и инструментите, от които се нуждае, за да успее. Viva Learning дава възможност на служителите за формално и неформално обучение, когато и където е необходимо. Актуализациите включват Viva Amplify, Answer in Viva и People in Viva, които спомагат за чувството на принадлежност в дигиталната среда. Предстоящите възможности ще бъдат разпространени в началото на 2023 година.

В ръцете на работодателите е да посрещнат нуждите на служителите си

Промените, които се наблюдават в света на работата, не са временно явление. Управленските практики от 2019 г. не са приложими за дигитално свързаната работна сила. Истинските лидери, които имат инстикт и фокус към яснотата, са в позиция да реализират хибридния модел по-най-оптималния начин. Но по-важното лидерите са в позиция да разгърнат потенциала на хората, които работят за тях. Днес бизнес резултатите зависят от човешкия ресурс.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ