ESG News

Какво е геотермална енергия и как работи?

Тази технология спестява въглеродните емисии, но не се развива достатъчно в България

Споделяне:

Геотермалната енергия е жизнеспособен, ефективен източник на топлина с ниски емисии за домове по целия свят – и такъв, който става все по-популярен.

Какво е геотермално отопление?

Геотермалното отопление работи, като оползотворява топлинната енергия само на крачки под земната повърхност и я превръща в топъл въздух чрез използването на геотермални термопомпи (GHP). Известни също като GeoExchange, земни или водни термопомпи, те се задвижват от малко количество електричество (никога природен газ) и са най-ефективният начин за отопление и охлаждане на дом.

Геотермалните термопомпи не само заменят скъпият, неефективен, и замърсяващ газ, те също служат като  климатик – а някои могат да задвижват и бойлера за гореща вода без допълнителни разходи.

Често срещано погрешно схващане за геотермалното отопление е, че то е достъпно само в определени географски ширини. Докато региони в близост до вулканична дейност (често срещани по границите на тектонските плочи) имат по-висока мощност на геотермална енергия и често са домакини на геотермални електроцентрали от комунален мащаб, домовете навсякъде могат да се възползват от жилищната геотермална технология, за да отопляват и охлаждат дома си на ниска цена с много малко емисии.

Как работи геотермалното отопление?

Земната повърхност поглъща около 50 % от слънчевата енергия в земята. Това, както и радиоактивното разпадане на минералите, произвежда геотермална енергия. Жилищното геотермално отопление работи чрез заравяне на тръби, пълни с течност на няколко фута под повърхността. Това се прави най-често в двора. Течността в тръбите абсорбира тази уловена топлинна енергия и я прехвърля към геотермалната термопомпа. GHP премахва топлината от течността и я предава на жилището по същия начин, както прави пещта, през тръбопровода за принудителен въздух.

Тъй като те не изгарят изкопаеми горива и изискват много малко електричество за работа, геотермалните топлинни системи са до четири пъти по-ефективни от традиционните пещи.

Геотермална енергия в България

Геотермална енергия в България практически няма“, споделя Георги Петров, управител на РЕ Инженеринг по време на бизнес форум „Заедно за по малко въглеродни емисии“.

Toй допълва, че системата е така проектирана, че да намали консумацията на енергия повече от пет пъти.
Включително намалява въглеродните емисии.

Геотермалната енергия е високоефективна и устойчива система за отопление и охлаждане на сгради. Използва постоянната температура на земята, за да осигури постоянен източник на топлина през зимата и прохлада през лятото.

Тази технология у нас не се развива, а има голям потенциал. Може да отвори студентски специалности, може да преквалифицира страшно много хора. Ние имаме политика, ние имаме друг път. Колкото повече закъсняваме, толкова по-малко вероятно е да си я позволим. Търсенето в Европа на тази технология е толкова голямо, че първо няма да имаме достъп до нея, второ няма да имаме хора, които да я управляват“.

Той допълва, че може да се направят програми за обучение на кадри с реално работеща геотермална система.

Засега това върви трудно, защото все още тази технология не намира достатъчно отзвук и налагане в индустрията.”

Към момента Болница Авис Медика, Частно училище св. Георги и Schneider Electric разчитат на геометралната енергия.

Прочетете още: 

ESG ЧАТБОТ: Търговията с кожи в Европа

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ