ESG News

Какви възможности и рискове има изкуствения интелект за DEI на работното място?‎

Една област, в която изкуственият интелект може или да подкрепи, или да подкопае напредъка, е инициативите за корпоративно разнообразие, равнопоставеност и приобщаване.

Споделяне:

Изкуственият интелект (AI) има потенциала да революционизира почти всяка индустрия. Той също така създава значителни рискове за обществото и човечеството, поради което е от решаващо значение да има солидни насоки и ресурси както от публичния, така и от частния сектор, за да се гарантира неговото положително въздействие. Една област, в която изкуственият интелект може или да подкрепи, или да подкопае напредъка, е инициативите за корпоративно разнообразие, равнопоставеност и приобщаване (DEI).

Възможни положителни ефекти

Има няколко начина, по които AI може да се използва за насърчаване на усилията в посока DEI на работното място. Те включват подобрения в процесите на наемане и управление на ефективността, откриване на пристрастия в съдържанието и идентифициране на модели на дискриминация.

Алгоритмите с изкуствен интелект могат да сигнализират за пристрастия и да подобрят политиките за наемане, управление на ефективността и възнаграждения, като помагат да се осигурят равни възможности за растеж на служителите.

Инструментите за набиране, базирани на AI, могат да помогнат на компаниите да балансират набора от кандидати чрез подобряване на приобщаването на езика, използван в длъжностните характеристики, и чрез набиране на кандидати от слабо представени групи.

В допълнение към AI инструментите, които могат да помогнат на компаниите да увеличат усилията на DEI, има служители, които са успели да използват AI, за да подобрят работната си комуникация. Това може да бъде особено въздействащо за служители, които работят на различен от майчиния си език, и невродивергентни служители, които имат бариери в комуникацията.

Потенциални отрицателни ефекти

Въпреки че AI може да помогне за насърчаването на DEI, съществуват рискове, ако не е правилно проектиран и внедрен. AI има потенциала да увековечи съществуващите пристрастия и е толкова добър, колкото и данните, върху които се обучава.

Съществуващите модели на пристрастия и дискриминация, които се крият на работното място, са скрити и в данните. Без фокусирано върху DEI развитие, AI ще улови тези модели и ще върне резултати, които могат да запазят и дори да изострят пристрастията. Затова AI системите трябва да бъдат внимателно разработени, наблюдавани и тествани за справедливост, обяснимост и приобщаване, за да се намалят тези рискове.

Също така е важно да се подчертае, че AI не може да замени обучените DEI професионалисти, тъй като той може да се използва само в допълнение на техния опит.

За да се гарантира, че изкуственият интелект помага, а не вреди на усилията на DEI, компаниите трябва редовно да одитират алгоритмите си, за да се уверят, че те не съдържат дискриминационни елементи, и да предприемат мерки за осигуряване и защита на данните, събрани и използвани за системи с изкуствен интелект.

Прочетете още:

Защо брандовете трябва да имат приобщаващ маркетинг?‎

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ