ESG News

Какво е невроразнообразие?‎

Напоследък все по-често се среща термина невроразнообразие‎, но не всички хора са наясно какво точно означава

Споделяне:

Напоследък все по-често се среща термина невроразнообразие‎, но не всички хора са наясно какво точно означава.

Невродивергент е немедицински термин, който описва човек, чийто мозък се развива или работи по различен начин по някаква причина. Докато някои хора, които са невродивергентни, имат медицински състояния, това се случва и на хора, при които медицинско състояние или диагноза не са идентифицирани.

Университетът Харвард дефинира невроразнообразието като многообразието на всички хора, но често се използва в контекста на разстройство от аутистичния спектър, както и други неврологични състояния и проблеми, свързани с развитието, като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или обучителни увреждания.

Идеята на невроразнообразие‎ е, че хората преживяват и взаимодействат със света около тях по много различни начини и няма един “правилен” начин на мислене, учене и поведение. Така различията не се разглеждат като дефицити.

Защо съществува термина?

Движението за невроразнообразие се появява още през 90-те години на миналия век. Целта е била да увеличи приемането и включването на всички хора, като същевременно се възприемат неврологичните различия. Джуди Сингър, австралийски социолог, дава името на термина невроразнообразие, за да насърчи равенството и включването на неврологичните малцинства.

Какво означава, когато човек е невродивергентен?

Терминът невродивергент се отнася за хора, които имат различни силни и слаби страни от тези, чиито мозъци се ‎развиват или работят по-типично. ‎ Вероятните разлики включват медицински заболявания, затруднения в ученето и други състояния. Възможните силни страни включват по-добра памет, умението да си представят лесно триизмерни обекти, способността да решават сложни математически изчисления на ум и много други.

Могат ли хората, които са невродивергентни, да бъдат успешни?

Краткият отговор е да. Много хора, които са невродивергентни, са успешни. Някои примери за известни хора, говорили по темата открито, включват носителят на “Оскар” актьор сър Антъни Хопкинс, певицата Флорънс Уелч, олимпийската златна медалистка Симон Байлс и климатичната активистка Грета Тунберг.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ