Климатичната криза застрашава съществуването на един от най-популярните коктейли в света: Маргарита. Всеки ден стотици хиляди хора се наслаждават на популярната смес от текила, трипъл сек и сок от лайм. Но алкохолните напитки на основата на агаве като текила и мекал са изправени пред несигурно бъдеще, предава Euronews.
Повишаващите се температури и деградацията на eкосистемите застрашават прилепа, който опрашва растението агаве, докато високото търсене на текила може да доведе до ограничено предлагане.
Защо текилата и мекалът са застрашени?
Растенията агаве – които растат в горещите, сухи пустини на Централна Америка – се опрашват от мексиканския прилеп с дълъг нос.
Връзката между прилепи и растения е толкова силна, че изчезването на едното би застрашило оцеляването на другото“, обяснява Bat Conservation International.
Проучването от 2019 г. показа, че „подходящите среди“ за видовете ще бъдат намалени поради изменението на климата. Броят на прилепите намалява, а взаимодействието им с растенията агаве ще намалее със 75%, сочат още резултатите от проучването.
Потенциалното изчезване на прилепите … вероятно ще има отрицателни ефекти върху размножаването и генетичната променливост на растенията агаве, увеличавайки тяхната уязвимост към бъдещи промени в околната среда“, се казва в проучването.
Свръхконсумацията на текила и мекал
Тъй като текилата и мекалът стават все по-популярни, местните производители се страхуват, че търсенето ще накара корпорациите да прекалят с обработването на земята. Стойността на износа на мекал от Мексико скочи до небето от близо 19 милиона евро през 2015 г. до около 59 милиона евро през 2020 г., според официалните данни.
Според занаятчийският дестилатор Сосима Оливера, прекомерното търсене от национални и международни пазари има последствия. Ако са необходими повече инсталации, разбира се, има повече експлоатация.
Въпреки че мекалът и текилата имат сходни методи на производство, някои важни разлики ги отличават. Текилата се прави със синьо агаве в западния щат Халиско. Мекал използва други видове – включително високо ценени диви магуи – някои от които отнемат 15 години или повече, за да узреят. Това дълго време за отглеждане означава, че те са особено уязвими към свръхексплоатация.
Поради тази причина производители като Грациела Анхелес вярват, че е от решаващо значение растенията да бъдат запазени за бъдещите поколения.
Какво ще се случи с биологичното разнообразие? Има много малко усилия за опазването на тези видове”, казва тя.
Прочетете още:
Aлександър и Борис: Ние не сме спасители на глухата общност, ние сме мотиватори!