ESG News

Global Renewables Watch – първият жив атлас за възобновяема енергия

Microsoft, Planet Labs и Nature Conservancy си сътрудничат за стартиране на платформа, предназначена да картографира и измерва всички мащабни вятърни и слънчеви инсталации на Земята с помощта на AI и сателитни изображения

Споделяне:

Миналия четвъртък Microsoft Corp., Planet Labs PBC и The Nature Conservancy обявиха плановете си за стартиране на Global Renewables Watch. Това е първият жив атлас, предназначен да картографира и измерва всички мащабни вятърни и слънчеви инсталации на Земята с помощта на AI и сателитни изображения. 

Първият атлас за възобновяема енергия

Основната функция на часовника е да служи като публично достъпен атлас за възобновяема енергия с информация за напредъка и производството във всяка държава. Global Renewables Watch има за цел да покаже капацитета на страните за възобновяема енергия, да помогне разбирането на този капацитет и да разпознае модели за потенциалното въздействие на местоположението на възобновяемата енергия върху пейзаж във времето, а не като момент във времето. 

Очаква се първата пълна глобална инвентаризация да бъде завършена до началото на 2023 г., след което резултатите да преминат както научно, така и техническо валидиране. Microsoft предоставя за тази съвместна AI програма и платформена технология, Planet допринася за основните сателитни изображения, a The Nature Conservancy наслагва експертния опит по темата, за да анализира резултатите.

В процес на изграждане на мощна платформа

Новата платформа ще комбинира изкуствения интелект на Microsoft с изчерпателните сателитни изображения на Planet и експертния опит на The Nature Conservancy.

„Всеки от партньорите носи уникални знания и добавена стойност към тази инициатива. Не можете да управлявате това, което не можете да измерите, така че чрез комбиниране на AI на Microsoft и възможностите за облачни изчисления, изчерпателните сателитни изображения с висока разделителна способност на Planet и дълбокия експертен опит на The Nature Conservancy по темата, се надяваме да изградим мощна платформа за извеждане на повърхността и демократизиране на достъпа до данни за възобновяема енергия“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор на Planet Уил Маршал.

Съобщението идва, когато Ню Йорк е домакин на международни лидери от публичния и частния сектор за откриването на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН и 14-ата годишна Седмица на климата в Ню Йорк.

„Темата на Седмицата на климата в Ню Йорк тази година е „да го направим“ и за да направим това, трябва да преминем от обещания към напредък“, каза главният изпълнителен директор на The Nature Conservancy Дженифър Морис. „Global Renewables Watch, който е резултат от сътрудничеството между Microsoft, The Nature Conservancy и Planet, е точно такова действие, което трябва да видим. Това ще бъде публично достъпен ресурс, за да помогне на изследователите и политиците да разберат текущия капацитет и пропуски, така че лицата, вземащи решения, да могат да увеличат така необходимите възобновяеми енергийни ресурси по отговорен, щадящ природата начин.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ