ESG News

За кратко ВЕИ покриваше цялото потребление на Гърция

Миналата седмица страната бе захранвана само от възобновяеми източници за първи път в историята си

Споделяне:

В рамките на пет часа миналата седмица възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), инсталирани в Гърция, можеха да покрият цялото потребление на страната. Подобно нещо се случва за първи път в историята на южната ни съседка.

„За първи път в историята на гръцката електроенергийна система търсенето беше покрито на 100% от възобновяеми енергийни източници“, пише IPTO.

„С междусистемните връзки, реализирани от IPTO по суша и море, се създава нов електрически капацитет за още по-голямо навлизане на възобновяеми енергийни източници, което ще направи нашия енергиен микс още по-екологичен през следващите години“, продължава той.

ВЕИ се налагат на пазара

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) представляват 46% от енергийния микс на Гърция през осемте месеца до август тази година, според гръцкия мозъчен тръст за климата The Green Tank. Това е увеличение спрямо делът от 42% през същия период на 2021 г.

Гръцкият соларен пазар е „напът да излети“, тъй като фотоволтаичният сектор на страната се възползва от нарастващото търсене на споразумения за възобновяемо изтегляне от корпорации и политики за чиста енергия от Европейския съюз (ЕС). Тази новина е както за природата, така и за работниците със зелени умения. При положение, че установяването на соларния пазар е в разгара си, предпоставка за нови работни места е безспорна . По последни проучвания заради фотоволтаичния сектор е отворил приблизително 3,4 милиона работни места.    

Същото проучване доказва, че има 14 милиона работни места изискващи служители, които да имат гореспоменатите зелени умения.

Гърция с нова “зелена” цел до 2030 г.

Действително, Европейската комисия одобри гръцката схема, която възлиза на стойност 2.27 милиарда евро за подкрепа на 4.2 GW инсталиран възобновяем капацитет в страната, след като я оцени в контекста на правилата за държавна помощ на ЕС.

Схемата има за цел да подкрепи електроенергията, произведена от различни възобновяеми енергийни източници, включително слънчева фотоволтаична енергия и слънчева енергия плюс съхранение във и извън Гърция. Страната си поставя за цел 25 GW инсталиран възобновяем капацитет до 2030 г. спрямо днешните 10 GW.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ