ESG News

26-годишна жена е новият екоминистър на Швеция

Това е най-младият човек, заемал подобна позиция в родината на тийнейджърката активистка по климата Грета Тунберг

Споделяне:

Шведският премиер Улф Кристершон назначи 26-годишната Ромина Пурмоктари за министър за климата и околната среда. Към този момент това е най-младият човек, заемал подобна позиция в родината на активистката Грета Тунберг. Младата жена критикуваше решението на Кристершон да сближи партията си с Шведските демократи (SD).

“Улф Кристерсон без SD – абсолютно. Улф Кристершон със SD – не, благодаря”, написа тя в публикация в Twitter през 2020 г.

Коя е Ромина Пурмоктари

Тя е с ирански произход и е ръководител на организацията „Млади либерали“. Очаква се следващия месец да подаде оставка от настоящата си позиция.

Родена в семейство с ирански произход в предградията на Стокхолм, младата жена наследява ресора за климата и околната среда и бие предишния рекорд за най-млад министър.

Швеция също е дом на тийнейджърката и климатична активистка Тунберг, която стартира „Петъци за бъдеще“ – организация, подкрепена от милиони младежи. Глобалното движение предизвика редица дискусии, включително дебат що се касае за опасностите от изменението на климата.

Коалиционното правителство на Швеция беше обявено в петък, след като Кристершон сключи сделка с партньорите си и националистите и анти имиграционните Шведски демократи, които обещаха да подкрепят правителството в замяна на политически ангажименти, особено по отношение на имиграцията и престъпността.

Големият победител на изборите

Шведските демократи бяха големите победители на изборите и се очертаха като втората по големина партия, изоставайки само от социалдемократите, които доминират в шведската политика от 30-те години на миналия век.

Значителното влияние на Шведските демократи върху четирипартийното споразумение разпали напрежение сред либералите, чиято подкрепа също е от съществено значение за оцеляването на Кристершон.

Правителството, формирано след септемврийските парламентарни избори, положи клетва пред Карл Густав Шестнадесети.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ