ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Снимка: gatesnotes.com
Снимка: gatesnotes.com

Бил Гейтс със сериозно предупреждение за покачващите се температури

Според Гейтс, ще бъде наложително да се помогне на най-бедните да се адаптират към причинените от човека промени в климата

Споделяне:

Милиардерът Бил Гейтс предупреди, че светът ще надхвърли критичния температурен праг, за който учените отдавна предупреждават, а това може да доведе до опасни и потенциално необратими въздействия върху хората, дивата природа и екосистемите.

Пред CNBC съоснователят на Microsoft каза, че според него, „чашата е наполовина пълна“, когато става въпрос за климатичната криза и е оптимистично настроен, че срещата на върха в Дубай може да помогне за постигането на напредък в тази сфера.

Въпреки това, Гейтс твърди, че какъвто и напредък да се постигне в борбата с климатичните промени, той няма да е достатъчен, за да предотвратим ръста на температурите с 2 градуса по Целзий.

Коментарът на милиардера идва в момент, в който политици и бизнес лидери се събират в Дубай на най-важната среща на върха за климата, организирана от ООН. Двуседмичното събитие се смята за основна възможност за ускоряване на климатичните действия, като това се случва в година, която по всяка вероятност ще се окаже най-топлата в историята.

По думите на Гейтс, няма някаква ясна граница, при която при определена температура всичко е ужасно.

Затопляне над целите ни

Ще имаме затопляне, вероятно над целите ни. Въпросът е какво можем да направим. Например, по-добри системи за предупреждение за лоши метеорологични условия или по-добри данни за времето, които да показват на фермерите кога да засаждат културите си“, каза той.

Според Гейтс, ще бъде наложително да се помогне на най-бедните да се адаптират към причинените от човека промени в климата и ще трябва да се опитаме да сведем до минимум щетите върху екосистемите, като кораловите рифове.

През последните години направихме достатъчно, за да избегнем екстремното покачване на температурите с до 4 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, но по всяка вероятност ще преминем границата от 2 градуса. Ето защо адаптирането към тези стойности трябва да е наш основен приоритет“, посочи още той.

По време на COP28 държавите за първи път ще оценят точно колко далеч се намираме от целите на Парижкото споразумение. Споразумението от 2015 г. цели ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса (за предпочитане до 1.5 градуса по Целзий), в сравнение с прединдустриалните нива.

По последни данни светът вече се е затоплил с около 1.1 градуса по Целзий спрямо тези нива.

Четете още: 

Климатолози алармират: Озоновата дупка може да остане отворена за по-дълго време

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ