ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Защо климатичен стартъп разпръсква бетонен прах върху земеделски земи?

Новата технология може да премахне завинаги милиони тонове въглероден диоксид от атмосферата

Споделяне:

Ирландски технологичен стартъп изпробва използването на бетонен прах във ферми за борба с изменението на климата. Базираната в Слайго Silicate е разработила „подобрена технология за атмосферни влияния“, която има за цел да премахне завинаги милиони тонове въглероден диоксид от атмосферата, предава Евронюз.

Компанията е готова да предприеме първия си опит в САЩ, където ще разпръсне стотици тонове натрошен отпадъчен бетон върху земеделска земя. Ето как процесът може да помогне на околната среда.

Какво е „засилено изветряне“?

По време на пробния процес 500 тона бетонен прах ще бъде разпръснат върху 50 хектара земеделска земя в Чикаго. Тази площ е приблизително еквивалентна на 120 футболни игрища. В продължение на няколко месеца натрошеният бетон ще се разпада в почвата, инициирайки процес, наречен „засилено изветряне“. Това е ускорена форма на естествен процес, наречен химическо изветряне, при който скалите се разрушават от дъждовната вода в продължение на милиони години, отделяйки въглеродния диоксид от атмосферата и превръщайки се в бикарбонат.

Бикарбонатът се отмива в реките и морето, където или остава складиран в разтворената си форма, или се заключва в морското дъно. Със засиленото изветряне този процес се ускорява чрез смилане на силикатни скали, за да се генерира по-висока реактивна повърхност, така че повече въглерод да може да бъде изсмукан от въздуха.

Как бетонният прах може да се бори с изменението на климата?

Стартиращата компания за климатични технологии Silicate избра да използва бетон вместо камъни – намирайки ново приложение за една от най-големите форми на отпадъци в света. Компанията купува бетон, останал от строителството, стрива го и след това го разпръсква безплатно върху земеделска земя.

Silicate измерва колко въглерод е бил погълнат и след това продава кредити за премахване на въглерод на големи предприятия и корпорации, за да могат да намалят своя отпечатък върху климата.

Ние вярваме, че нашият подход за използване на върнат бетон за подобряване както на производителността, така и на потенциала за премахване на въглерод от земеделската земя, може да промени играта“, заяви Морис Брайсън, главен изпълнителен директор и съосновател на Silicate.

Какво се очаква?

Първият опит може да отдели завинаги до 100 тона въглероден диоксид от атмосферата и да го заключи в световните океани за десетки хиляди години, твърди компанията. Ще се използва и за тестване дали материалът е ефективен в американския Среден Запад, където почвените условия се различават от тези в Ирландия, където е базирана компанията. Silicate казва, че вече вижда обнадеждаващи резултати от опити в родната си страна.

Добавянето на бетонен прах също може да подобри качеството на почвата и производителността на културите. Пилотният проект е получил финансиране от парични награди, присъдени на стартъпа от THRIVE/Shell Climate-Smart Agriculture Challenge.

Ако резултатите от изпитанието в САЩ се окажат положителни, Silicate ще се стреми да разшири проекта в Илинойс и Средния Запад. Компанията изчислява, че процесът има потенциала да премахне между 50 и 100 милиона тона въглероден диоксид годишно само в американския Среден Запад – за сравнение, един автомобил отделя около 4,6 тона въглероден диоксид годишно.

Прочетете още:

Какво е бъдещето на кафето и защо стартъп пусна на пазара кафе без зърна?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ