ESG News

Автобусни спирки в Европа получават „живи покриви“

Пчелите играят решаваща роля в нашата екосистема, действайки като опрашители за всичко - от люцерна до цинии. За съжаление, поради комбинация от фактори, причинени от човека, повече от няколко вида пчели са сериозно застрашени от изчезване

Споделяне:

Цяла Европа е изпълнена с ,,живи покриви’’

Подпомагането на застрашената популация от пчели е важна стъпка за опазването на околната среда. Подобна инициатива се наблюдава за първи път през 2019 г. в Утрехт, Холандия. Лестър, Англия бързо последва примера и внедри спирките за опрашване в своята общоградска инициатива за климата през 2021 г. Успехът на тези обновени автобусни спирки провокира планирането на още 1000 такива. 

,,Bee Bus Stops’’ са проектирани от Clear Channel в партньорство с еколози

Смесица от диви цветя и седуми е не толкова тайната съставка за поддържането на биоразнообразието. Минувачите могат да видят диви ягоди, макове, теменуги, мащерка и див майоран на покрива на спирките. Тези цветя са специално селектирани, за да привличат опрашители като пчели, земни пчели, паунови пеперуди и други.

Изглежда всеки детайл е взет под внимание, от дизайна на жилищните покриви до градския пейзаж, в който са изградени. Материалите са 100% рециклирани или преработени и се доставят от местно ниво, където е възможно. Но има едно предупреждение. Тъй като Living Roofs са специално проектирани да носят голямо тегло, те не могат просто да бъдат добавени към съществуващи автобусни спирки. Затова новите спирки се монтират само там, където има нужда от подмяна на автобусни спирки. 

Не е изненада, че автобусните спирки привличат внимание

С многобройните си предимства е лесно да се види как автобусните спирки Bee бързо са спечелили популярност. След вграждането на ,,живи покриви” в Лестър последваха и други инсталация в Обединеното кралство в градове като Дарби, Оксфорд, Кардиф, Съндърланд и Глазгоу. Миналата година такъв беше инсталиран в Брайтън, след като около 50 000 души подписаха петиция. Общественото търсене изглежда подражава на плановете на Clear Channel за концепцията. Планът е иновацията да бъде разпространена във възможно най-много градове.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ