ESG News

50 учебни заведения в България искат да станат част от глобалната мрежа ,,Екоучилища”

Глобалната мрежа ,,Екоучилища’’свързва 1 400 000 преподаватели и 20 000 000 учащи се в 59 000 учебни заведения, в световен мащаб.

Споделяне:

50 български училища и детски градини ще работят в посока придобиване на сертификат за екологични заведения. По този начин ще станат част от глобалната мрежа ,,Екоучилища’’, която свързва 1 400 000 преподаватели и 20 000 000 учащи се в 59 000 учебни заведения, в световен мащаб. В България проектът ,,Влез в зеления кръг’’ е подкрепен от Министерствата на образованието и околната среда и водите.

Получаването на сертификат за екоучилище изисква преминаването на 7-стъпки, които са:

1. Създаване на еко-комитет

Тази стъпка изисква група ангажирани млади хора, които чрез подкрепата на еко-координатор да поемат отговорността за провеждането на програмата за екоучилищата. 

2. Екологичен контрол 

Установяване на факти, свързани с теми за екологията , които са предназначени да помогнат на еко-комитета да разбере каква екологична работа училището извършва, като същевременно вдъхновява по-нататъшни еко-действия, ръководени от младежите.

3. Съставяне на план за действие 

Това ще влезе в помощ на еко-комитета да планира и управлява действията, по които ще работи през учебната година. 

4. Нанасяне на промени в учебната програма

Задълбочаването на екологичното образование в различни области на учебната програма е важна стъпка, която ще оформи бъдещите поколения.

5. Информиране и ангажиране

Включването на цялото училище в еко-проекти и действия за темите на еко-училищата ще създаде общност.

6. Мониторинг и оценка

Тази стъпка включва оценяване на въздействието на работата на училищата и детските градини.

7. Еко код

Учебното заведение трябва направи обещание за защита на планетата. 

За програмата

Програмата Еко-училища е разработена през 1994 г. въз основа на необходимостта от включване на младите хора в намирането на решения на предизвикателствата, свързани с околната среда и устойчивото развитие на местно ниво, както е определено на Конференцията на ООН за околната среда и развитието от 1992 г.

Програмата се прилага в световен мащаб

Програмата е инициирана от организации членове на Фондация за екологично образование с подкрепата на Европейската комисия. Днес програмата се прилага в целия свят: има училища в Европа, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Океания и Азия. Броят на екоучилищата нараства, тъй като все повече и повече училища участват в предизвикателството и подобряват околната среда чрез образование и действия. 

Зеленият флаг- признат и уважаван екоетикет

Зеленият флаг на екоучилищата, който се присъжда на училища с високи постижения в тяхната програма, е признат и уважаван екоетикет за екологично образование и постижения. В Северна Ирландия, Програмата за екоучилища се управлява от Keep Northern Ireland Beautiful, екологична благотворителна организация и се подкрепя от Министерството на земеделието, околната среда и селските въпроси и други организации и всички местни съвети. 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ