ESG News

САЩ удължават живота на 40 въглищни електроцентрали

Стойността на въглищата в Америка вече е над 100 долара за тон

Споделяне:

Америка отлага затварянето на 40 въглищни електроцентрали заради енергийната криза и напрежението с доставките на енергия. Така настоящата ситуация забавя преминаването към зелена енергия, съобщава Bloomberg.

Преходът ще се случи, но ще бъде малко по-премерен“, казва Андрю Блуменфелд, директор „Анализ на Данни“ на McCloskey by Opis

По думите на Блуменфелд капацитетът на съоръженията е 17 гигавата, а затварянето на някои централи е отложено с пет години. Тримесечният отчет на голямата въгледобивна компания Consol Energy Inc, показва, че търсенето на въглища е нараснало.

Дефицит на енергия

Някои от въглищните централи трябваше да бъдат заместени със слънчева енергия, но този процес срещна предизвикателства поради затрудненията със снабдяването със соларни панели от Китай. В други случаи комуналните услуги или мрежовите оператори преразглеждаха затварянията, за да гарантират, че ще има достатъчно енергия, особено през лятото, когато има екстремни горещи вълни.

Цената на въглищата в Америка вече е над 100 долара за тон. Подобни промени са наблюдавани последно през 2008 г. Причината е промените на световните пазари, породени от войната на Владимир Путин в Украйна.

Оскъпяването на въглищата се наблюдава навсякъде по света, което е вследствие на факта, че много държави спряха да ползват руските суровини. Миналата година се наблюдава ръст, свързан с възстановяването на световната икономика и увеличено търсене на енергия. През 2021 г. имаше 23% увеличение на износа на въглища от САЩ. Тази промяна се очаква да продължи, но с по-забавен темп.

Зеленият преход в Европа се забавя

Европа също забавя преминаването към възобновяема енергия. Миналият месец датската компания Ostred рестартира три съоръжения. Немската централа за добив на въглища- RWE също възстанови част от централите си. Говорител на RWE заяви, че няма да отместят фокусът от прехода към възобновяеми източници. Компании, като Aurbus, спекулират че се целят да вървят в посока декарбонизация.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ