ESG News

ЕС инвестира 3 млрд. евро в проекти за чиста енергия

Парите ще дойдат от таксите върху замърсяващите дейности

Споделяне:

Европейската комисия съобщи, че ще осигури 3 милиарда евро за развитие на проекти за чиста енергия и за прекратяване на зависимостта от вноса на руски енергоносители. Един милиард евро ще бъдат насочени към проекти за възобновяема енергия, за съхраняване на енергия и за улавянето и внедряването на въглерод, за производство на чисти горива за превозните средства, включително за кораби и самолети.

Същата сума ще бъде предоставена и за проекти за производство на водород, както и за технологии за заместване на изкопаемите горива с ток. Със 700 милиона евро ще бъдат подкрепени проекти за създаване на нови видове батерии и термопомпи.

Предвижда се оценката на предложените проекти да започне след март и да бъде обявена към края на 2023 г. Проектите, които не получат финансиране по тази програма, може да бъдат подкрепени със средства от Европейската инвестиционна банка, се отбелязва в съобщението на комисията.

Бюджетът за одобрените проекти идва от таксите върху замърсяващите дейности и се очаква до 2030 г. да достигне 38 милиарда евро.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ