ESG News

Защо е важно да се въведе D&I стратегия, когато се стартира нов бизнес?

Ако не се мисли за разнообразие и приобщаване още в началния етап, после се постига с големи усилия и трудности по пътя

Споделяне:

Когато се започва нов бизнес, често първо се сформира ключовият екип, след което с развитието на компанията се присъединяват още и още хора. Но ако не се мисли за разнообразие и приобщаване още в началния етап, после се постига с големи усилия и трудности по пътя.

Кога е правилното време да се въведе D&I стратегия?

Въвеждане на стратегия за разнообразие и приобщаване ‎обикновено идва на значително по-късен етап след формирането на новата компания. Това е така, защото в началото, когато стартира нов бизнес, основателят често приоритизира как най-бързо да лансира новия си продукт и да постигне печалба. В тези случаи основателите първо се свързват или с хора, които познават, или такива със сходна на тяхната култура. Към този момент назначаванията се случват бързо и в повечето случаи не се отделя необходимото време да се мисли в посока разнообразие.

Ако вместо това се даде приоритет на назначаването на различни хора‎ с различен пол, възраст и възможности, това дава сигнал, че макар и нова, разнообразието ще бъде важно за фирмата, а така ще могат да бъдат привлечени повече таланти.

Какви са рисковете от забавяне на създаване на стратегията за разнообразие?

Когато една компания расте без политики за разнообразие и приобщаване, тя става хомогенна и често назначените хора са на сходна възраст, имат подобен опит и еднакъв социално-икономически статут‎. Внедряването на стратегия за разнообразие на такъв етап изисква и промяна на корпоративната култура. Управлението на промяната е труден и времеемък процес. Може да има негативни реакции срещу новите въведения, тъй като някои служители могат да изпаднат в отбранителен режим ако не приемат промените.

Защо разнообразието е важно в дългосрочен план?

Доказано е, че компаниите, които имат внедрени политики за разнообразие и приобщаване ‎са по-печеливши и рентабилни. Благодарение на различните гледни точки, които осигуряват разнообразните екипи, компаниите могат да предложат на своите клиенти по-точен набор от продукти и услуги за нуждите им. Иновации се внедряват по-лесно в екипи от хора с различни профили. Освен всичко това, компаниите с разнообразни екипи умеят да привличат таланти по-лесно.

Знаейки всичко това, основателят е по-добре да включи хора с различни умения още в самото начало, тъй като постигането на това е много по-трудно постижимо на по-късен етап. Всеки основател иска бизнесът му да бъде успешен дългосрочно, затова е добре да вземе необходимите мерки за приобщаване и многообразие на по-ранен етап.

Как да се внедри международна стратегия за разнообразие?

Има множество примери за това как големи компании, които се разрастват с офиси в други държави, се опитват да приложат своята стратегия за разнообразие ‎на новото място. Заради различната култура, не всичко, което се смята за нормата на едно място е директно приложимо на друго. Затова е важно да се разбере комплексността и да бъдат прилагани работещи добри практики.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ