ESG News

Заработи най-голямата система за съхранение на енергия в Европа

Батерийният комплекс ще помогне на Великобритания да премине през енергийната криза през зимата

Споделяне:

Обединеното кралство се подготвя за първата цяла зима, откакто войната на Владимир Путин в Украйна предизвика енергийна криза, и ще получи допълнителна подкрепа. Тя ще дойде от най-голямата система за съхранение на енергия в батерии на територията на европейския континент, която вече работи в Източен Йоркшир. Новината бе съобщена от Harmony Energy – компанията, която стои зад изпълнението на проекта.

Системите за съхранение на енергия в батерии са от съществено значение за отключване на пълния потенциал на възобновяемата енергия в Обединеното кралство и се надяваме, че това ще направи Йоркшир лидер в решенията за зелена енергия“, каза в изявление директорът на Harmony Energy Питър Кавана.

„Тези проекти не са подкрепени с държавна субсидия и ще играят основна роля в приноса към преминаване към нулеви емисии, както и в осигуряването на бъдещата сигурност на енергийните доставки в Обединеното кралство и намалената зависимост от чуждестранния внос на газ.“

Захранване от батерии

Батерийни системи като тази съхраняват енергията, генерирана от възобновяеми източници, като слънце и вятър, обясни BBC News. Когато мрежата е изправена пред голямо търсене, съхранената енергия в батериите може да бъде насочена към домове и предприятия. Това конкретно съоръжение може да съхранява 196 мегаватчаса електроенергия на цикъл, което е достатъчно за захранване на около 300 000 домакинства в продължение на два часа. Harmony Energy каза още, че това е най-голямата такава батерия в Европа.

Така нареченият проект Pillswood беше планиран да стартира на две фази – през декември 2022 г. и март 2023 г. – но след това бе изтеглен напред във времето, за да помогне на Националната мрежа на Обединеното кралство в разгара на продължаващата енергийна криза, която може да стане по-предизвикателна през зимата.

Поради войната в Украйна и недостига на газ в Европа съществува значителен риск да възникне недостиг на газ през зимата на 2022 – 2023 г. във Великобритания. В резултат на това има вероятност страната да влезе в извънредна ситуация с доставките на газ“, предупреди британският енергиен регулатор Ofgem през октомври.

Обединеното кралство получава 40 до 60% от електроенергията си от газ и не е сигурно дали недостигът би довел до спиране на тока или режим на подаването.

Всички заинтересовани страни признаха важността този проект да заработи преди зимата и бихме искали да благодарим на Tesla, G2 Energy и Northern Powergrid за усилията им да го изпълнят предсрочно, въпреки много предизвикателната геополитическа и глобална среда при веригата на доставки“, каза Кавана.

В подкрепа на зеления преход

Батерийният комплекс използва двучасовата система Megapack на Tesla, а американската компания управлява строителството и енергийния мениджмънт чрез своята платформа за алгоритмична търговия Autobidder. Проектът Pillswood се намира до подстанцията Creyke Beck, близо до град Хъл. Тази подстанция ще бъде и първата спирка за енергията от Dogger Bank, най-голямата офшорна вятърна ферма в света, която трябва да бъде пусната в действие в Северно море това десетилетие, съобщи BBC News. Първата му фаза ще стартира през лятото на 2023 г.

Проекти за съхранение на енергия като Pillswood са от съществено значение за прехода на Европа от изкопаемите горива към възобновяема енергия, тъй като работят за предотвратяване на най-лошите въздействия от климатичната криза. Те могат да запълнят празнините в генерирането на енергия от зависещи от времето технологии, като вятър и слънце. Европейската асоциация за съхранение на енергия (EASE) изчисли, че ЕС трябва да съхранява около 200 гигавата (GW) до 2030 г. и 600 GW до 2050 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ