ESG News

Goldman Sachs е глобена с 4 млн. долара заради грийнуошинг

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ е установила разминаване между заявените и изпълняваните ESG политики и процедури

Споделяне:

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) обвини отдела за управление на активи на Goldman Sachs за неизпълнение и неспазване на политики и процедури при някои от предлаганите ESG фондове. Инвестиционната банка се е съгласила да плати неустойка от 4 милиона долара за уреждане на обвиненията, без да признава или отрича констатациите на SEC, предава ESGToday.

Днешното действие потвърждава, че инвестиционните консултанти трябва да разработят и да се придържат към своите политики и процедури при инвестиционните процеси, включително ESG изследвания, за да гарантират, че инвеститорите получават консултантските услуги, които биха очаквали да получат от своята ESG инвестиция“, коментира Андрю Дийн, съръководител на отдела за правоприлагане на SEC.

Какви са обвиненията

Обвиненията са свързани с пропуски в политиката и процедурите между 2017 и 2020 г. в три тематични фонда. Според разследването на SEC, неуспехите включват липса на писмени политики за ESG изследвания и неспазване на политиките, след като са били установени.

Обвиненията идват, след като регулаторите по целия свят засилват усилията за борба с грийнуошинга, при който твърденията, направени от мениджърите на активи по отношение на ESG или критериите за устойчивост, използвани в инвестиционния процес на фонд или фирма, са надценени или подвеждащи. По-рано тази година SEC обяви, че е обвинила инвестиционния съветник на BNY Mellon за погрешни ESG твърдения, използвани в някои от нейните взаимни фондове, а главният изпълнителен директор на DWS – инвестиционният клон на Deutsche Bank – подаде оставка ден след като полицията нахлу в офисите на фирмите във Франкфурт като част на разследване за грийнуошинг.

Регулаторите на основните пазари, включително в САЩ, Обединеното кралство и ЕС, сега са в процес на прилагане на правила за етикетиране и разкриване на ESG и фондове с тематика за устойчивост.

В отговор на търсенето от инвеститорите, съветници като Goldman Sachs Asset Management (GSAM) все повече брандират и рекламират своите фондове и стратегии като „ESG“. Когато направят, те трябва да установяват разумни политики и процедури, управляващи оценката на факторите на ESG като част от инвестиционния процес и след това да следват тези политики и процедури, за да избегнат предоставянето на информация на инвеститорите за тези продукти, която се различава от техните практики“, коментира Санджи Ватхва, заместник-директор на отдела за правоприлагане на SEC и ръководител на неговата работна група за климата и ESG.

Отговорът на Goldman Sachs

След съобщението Goldman Sachs публикува изявление, в което се казва, че GSAM „има удоволствието да разреши този въпрос, който се отнася до исторически политики и процедури, свързани с три от инвестиционните портфейли на групата Goldman Sachs Asset Management Fundamental Equity.“

Goldman Sachs Asset Management се ангажира с преследването на най-добрите практики в своите портфейли за устойчиво, дългосрочно създаване на стойност, което помага на клиентите му да посрещнат своите инвестиционни нужди“, пише още в изявлението.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ