ESG News

Започна изграждането на първата в света фабрика за гориво от слънчева енергия

Швейцарската компания Synhelion започна изграждането на DAWN, първата в света инсталация в индустриален мащаб за въглеродно неутрални горива, произведени с помощта на слънчева енергия

Споделяне:

Synhelion поставя началото на първата в света фабрика за слънчево гориво. Процесът на производство включва събиране на концентрирана слънчева енергия (CSP) с помощта на хелиостати, след което се използва топлината от над 1500°C за създаване на синтетичен газ. Този газ може да се използва за създаване на синтетични горива като керосин (реактивно гориво) или бензин.

Революционната технология за преобразуване на слънчева енергия в газ може да помогне за производството на синтетични горива от следващо поколение.

„Когато изгаряте гориво, вие основно произвеждате топлина, вода и въглероден диоксид“, каза д-р Джанлука Амброзети, съосновател и главен изпълнителен директор на Synhelion, пред The ​​Engineer миналата година. „По принцип това, което правим, е да разглеждаме процеси, които обръщат това, и най-лесният начин е да вземем CO2, водни пари и да използваме топлина, за да се опитаме да обърнем този процес.“

Първа копка

На 6 септември се състоя церемонията за отбелязване на началото на строежа на DAWN, първият промишлен завод в света, който ще произвежда синтетични горива, използвайки слънчева топлина. Съоръжението ще бъде построено в Brainergy Park в Юлих, Германия и ще бъде първото, което демонстрира целия процес от концентрирането на слънчевата светлина до производството синтетично течно гориво в индустриален мащаб. SWISS ще бъде първата авиокомпания, която ще лети, използвайки неутрален CO2 слънчев керосин, произведен именно там.

Въпреки че количеството гориво, произведено в DAWN, ще бъде скромно, то ще служи като модел за бъдещи слънчеви централи. Synhelion твърди, че завод с подобен размер на особено слънчево място може да произвежда около 150 000 литра слънчево гориво всяка година.

Заводът ще разполага с 20-метрова соларна кула с хелиостатно поле с обща огледална повърхност от 1500 m2. Слънчевата кула съдържа три иновации, разработени от Synhelion: слънчев приемник, термохимичен реактор и съхранение на топлинна енергия, за което се твърди, че позволява рентабилна работа денонощно.

„С изграждането на DAWN Synhelion може да докаже своя успешен бизнес модел и да се утвърди като сериозен играч сред производителите на синтетични горива“, каза Патрик Хилгер, управляващ директор на Synhelion Германия. „Заводът ще демонстрира, че слънчевите горива не са само теоретична конструкция, но скоро активно ще допринесат за декарбонизирането на авиацията и транспорта на дълги разстояния.“

Въглеродно неутрален процес

Фактът, че производственият процес може да се захранва изключително от слънчева топлина и без използване на електричество беше демонстрирано за първи път през 2019 г. в мини рафинерия на покрива на Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Технологията за прецизен контрол на хелиостатното поле е разработена от Synhelion и гарантира оптимално използване на земните ресурси и строителните материали.

Федералното министерство на икономиката и климата на Германия Action (BMWK) подкрепя изграждането и експлоатацията на DAWN с 3,92 милиона евро. В дългосрочен план съоръжението DAWN ще се използва главно за изследователски и развойни цели.

Д-р Джанлука Амброзети коментира: „С DAWN ние поставяме основа за индустриалното производство на слънчеви горива. Опитът, който придобиваме, ще ни бъде от полза в изграждане на много повече и по-големи заводи. Нашата цел е да достигнем производствен капацитет от 875 милиона литра гориво годишно в бъдещи търговски заводи до 2030 г.“

Synhelion е световен пионер в областта на въглеродно-неутралните слънчеви горива. Компанията за чиста енергия еволюира от Швейцарския федерален технологичен институт (ETH Zurich) през 2016 г., за да декарбонизира авиацията.

Индустриалното производство на слънчево гориво ще започне в Германия през 2023 г. Първото търговско производствено съоръжение е планирано за пускане в експлоатация в Испания до 2025 г. Synhelion е първата компания, която генерира устойчиво технологична топлина над 1500°C с концентрирана слънчева радиация. Това прави възможно навигирането на промишлени процеси като производство на гориво и производство на цимент със слънчева топлина за първи път. Компанията предоставя на света авангардни технологии за решаване на климатичната криза и работи с международни партньори като Eni, CEMEX, Lufthansa Group, SMS group, Wood, AMAG Group и летище Цюрих.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ