ESG News

Влошеното качество на живот е все по-често срещано във Франция

Наблюдава се 130 % увеличение на бездомните хора в сравнение с 2012 г.

Споделяне:

Влошеното качество на живот във Франция се задълбочава, предава Фонадция Абе Пиер (FAP). В годишния си доклад, представен в сряда, фондацията оценява броя на бездомните хора във Франция на 330 000. Това е с 30 000 повече от предходната година и увеличение от около 130%, в сравнение с 2012 г., датата на последното проучване на INSEE по този въпрос, съобщава Euronews.

Докладът също така посочва връзката между правителството и „недостатъчността“ на неговите усилия за отстраняване на проблема.

Това все още е доста консервативна оценка“, каза директорът на проучванията на фондацията Мануел Домерг.

Влошеното качество на живот в данни

Общо 4.15 милиона души живеят в лоши жилищни условия. Това включва хора без дом, живеещи на място, което е твърде малко за тях, или лишени от основни удобства (кухня, тоалетна, отопление).

„Ореолът“ на лошото жилище, което включва ситуации като недостиг на гориво или наематели с неплатени сметки, засяга 12.1 милиона души, според изчисления на FAP, или повече от една шеста от населението.

Тази година, в глава, озаглавена „Полът на лошото жилище“, FAP разглежда специфичните уязвимости, на които са изложени жените и ЛГБТ+ хората. Проучването разкрива, че те са изложени на риск да попаднат в лошо жилище в четири етапа от живота си: напускане на семейния дом, брачна раздяла, наследство и вдовство.

Инфлацията и домакинствата

Инфлацията, която се ускори значително през 2022 г., поставя домакинствата с ниски доходи в затруднение, като увеличава ограничените им разходи (жилище, пътуване, храна), отбелязва фондацията. Например едно семейство с един родител може бързо да се окаже без средства, просто като плаща тези нарастващи разходи.

Както и в предишни години, FAP ограничава правителството, като преценява, че 2022 г. е била „празна година или почти в борбата срещу лошите жилища“.

Пропастта рядко е изглеждала толкова голяма между, от една страна, състоянието на лошите жилища и, от друга страна, недостатъчните обществени реакции, за да направят жилищата достъпни“, посочва FAP.

Средствата, разпределени за смекчаване на въздействието на инфлацията, като тарифния щит, не са достатъчно насочени. Помощта за обновяване на жилищата на MaPrimeRénov, чийто пакет беше увеличен в бюджета за 2023 г., се счита за недостатъчна, тъй като финансира малко ефективни ремонти и оставя най-бедните в непреодолими затруднения.

За най-богатите, от една страна, постоянни, масивни мерки; за най-бедните, от друга страна, еднократни мерки”, посочва генералният делегат на фондацията Кристоф Робер.

Обществените усилия за жилища, обединяващи помощта за хората и производството, през 2021 г. представляват само 1.5 % от брутния вътрешен продукт, цифра, която не е била толкова ниска поне от 1991 г., предава FAP. В същото време контролът върху наемите и борбата срещу сезонните наеми от типа на Airbnb все още са твърде плахи.

Що се отнася до социалните жилища, мерките за спестявания от първия петгодишен мандат на Еманюел Макрон бяха запазени, въпреки повишаването на ставката Livret A, което увеличи дълга на социалните наемодатели.

Държавата дори провежда политика „понякога срещу бедните“, твърди FAP, цитирайки реформата на осигуряването за безработица, която има за цел да намали продължителността на обезщетението, или законопроекта срещу заселниците.

На най-неотложния фронт, ако правителството се е отказало от премахването на местата в спешното настаняване, самият факт, че е обмислило намаляването им, е доста тревожен сигнал за нас“, казва Кристоф Робер.

Прочетете още:

Доклад разкрива недостиг от 135 трилиона долара във финансирането на устойчивото развитие

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ