ESG News

Доклад разкрива недостиг от 135 трилиона долара във финансирането на устойчивото развитие

Force for good публикува доклад, според който има недостиг на финансиране за постигане на Целите за устойчиво развитие на ООН

Споделяне:

Недостигът на финансиране за постигане на Целите за устойчиво развитие на ООН (ЦУР на ООН) се е увеличил до 135 трилиона долара след нахлуването на Русия в Украйна и други международни предизвикателства, според годишен доклад на инициативата Force for Good в сътрудничество с ООН и други организации, пише в ESGnews.com

ЦУР, по-известни като SDGs (Sustainable Development Goals), са цели, обхващащи всеки аспект на устойчивостта, включително околната среда, образованието, равенството, здравето и управлението. Крайният срок за изпълнение на ЦУР е 2030 г. Според новия доклад, озаглавен “Капиталът като сила за добро”, недостигът във финансирането на ЦУР се е увеличил с 35% до 102-135 трилиона долара от последния доклад. Force for Good публикува доклада на 19.09.2022г. преди дебатите на Общото събрание на ООН този месец.

Цели за устойчиво развитие на ООН

Целите за устойчиво развитие (ЦУР) представляват споразумение между страните членки на Обединените нации, с което те са се ангажирали, за да постигнат тези цели. Целите за устойчиво развитие са 17 и трябва да се постигнат до 2030 г. Те обхващат всеки аспект на устойчивоста, включително равенството, образованието, изкореняване на бедността, предотвратяване на глада и други.

След инвазията в Украйна глобалните нужди от разходи за сигурност до 2030 г. се оценяват на приблизително 59 трилиона долара, което подчертава важността на шестнадесетата цел от ЦУР, която е мир, справедливост и силни институции. Тази прогнозна обща сума увеличава нуждите от финансиране за сигурна устойчивост до 235 трилиона долара.

Наблюдава се увеличение на разходите на ЦУР с 25% през последната година. От 116-142 трилиона долара до 134-176 трилиона долара. Причините са недостатъчно финансиране, изискванията за постигане на нетни нулеви емисии на парникови газове и високата инфлация, която настъпи след войната на Русия в Украйна.

Напредъкът по няколко точки на ЦУР е дръпнал назад, след като повече от 100 милиона души живеят в крайна бедност от 2019 г. насам. Приблизително 210 милиона души страдат от продоволствена несигурност, около 100 милиона деца имат нива за четене, които са под минималните и 270 милиона души в момента се класифицират като мигранти, които се очаква да се увеличат до един милиард до 2050 година.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ