ESG News

ESG&Friends: Устойчивост в технологиите – Siemens

Румяна Парушева, ръководител комуникации и мениджър по устойчивостта, направи презентация за пътя на Siemens към зелено и отговорно бъдеще

Споделяне:

Първото събитие на платформата ESGnews.bg – ESG&Friends, се проведе на 12 септември 2022 г. То събра на неформална среща в София Тех Парк ESG общността – представители на бизнеса, образованието и институциите. Над 120 гости успяха да споделят идеи, да видят най-иновативните решения за устойчиво развитие на водещи компании и да разменят контакти с експерти по темата.

По време на събитието от името на ESGnews.bg бяха връчени грамоти на едни от най-активните лидери и организации в България, които са приели каузата ESG като неизменна част от своя живот и професионална дейност.

Румяна Парушева, ръководител комуникации и мениджър по устойчивостта в Siemens България, направи презентация за пътя Siemens към зелено и отговорно бъдеще. „Ние сме активни в тази сфера над 30 години“ – каза Парушева.

Компанията предприема решителна стъпка напред в целите си за устойчиво развитие още с подкрепата на Глобалния договор на ООН през 2003 г. Пет години по-късно представя своето екологично, зелено портфолио с продукти за пестене на енергия и намаляване на въглеродния отпечатък.

През 2015 г. компанията поема ангажимент за въглеродна неутралност, а от този момент следват множество инициативи, свързани с климата.

„Последната от средата на миналата година е нашата рамкова концепция. Бе взето решение, че всички инициативи, политики и дейности в устойчивостта трябва да бъдат обединени под една шапга – DEGREE. Това са основните ни цели с ясни приоритети. Every degree matters“ – разказа Парушева.

Декарбонизация

Siemens поема ангажимент да стане въглеродно неутрален до 2030 г., а до 2050 г. да постигнат нетна нула в цялата верига на доставки.

Етика

Siemens работи за изграждане на култура на доверие и придържане към етични стандарти. „Колегите минават ежегодни обучения за начина, по който правим бизнес“ – допълни Парушева.

Управление

Siemens работи с над 65 хил компании във веригата си за доставки и всички те се ангажират да спазват техния кодекс за поведение, който гарантира прилагането на ESG мерките. Компанията проверява всяка по-голяма сделка за съответствие.

Ефикасност на ресурсите

Siemens се ангажира още при самото проектиране и дизайна на продуктите си да прилага принципите на устойчивостта.

Равенство

За компанията разнообразието и приобщаването са от голямо значение. „Един от акцентите ни е увеличение на броя на жените на ръководни позиции. Това равенство сме го постигнали 50/50“ – допълни Парушева.

Пригодност за заетост

Siemens инвестира милиони в обучения и дуални програми. По този начин компанията развива собствения си потенциал и този на служителите, както и привлича нови дигитални умове.

ESG&Friends се проведе с подкрепата на Филип Морис България, Yettel, Siemens и в партньорство с Eвропейската инвестиционна банка и Българската фондова борса.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ