ESG News

„Книги за смет“ отбелязва рекордно издание за 10-годишнината си

Повече от 1200 души се включиха във фестивала

Споделяне:

Първото издание на „Зеленият площад“ бе проведено по повод десетия юбилей на кампанията „Книги за смет” тази неделя, 18 септемви. Мероприятието се състоя на паркинга на Централните хали в София. Повече от 1200 души се включиха във фестивала. Множество работилници, арт инсталации, музикална програма и игри бяха комбинирани в програмата. Финалното събитие в столицата е част от национално турне, което е проведено в общо 15 града в България. 

„Книги за смет” отбелязва рекордно издание за 10-годишнината си. Близо 3 тона отпадъци бяха събрани на двете локации в София. Бургас е втори с 2200 килограма. Ямбол, който е нов град в кампанията, не остава по-назад и събира сходно количество пластмаса. В рамките на десет години, в които се провежда кампанията, са предадени повече от 121 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над 100 000 книги.

Kaufland България и инициативата си партнират от 2019 година насам. Немската верига допринася за увеличение на локациите в страната. Пластмасовите отпадъци, които се събират по време на кампанията, се рециклират от ЕКОПАК България, партньори на Книги за смет от първото ѝ издание.

В събитието взеха участие Дара Екимова и Свилен от „Остава”. Водещ на работилница за направа на бижута от боклук бе илюстраторката Мила Лозанова. „Сергия за хранителни отпадъци” е арт исталация на организацията „За Земята” се фокусира върху проблема с разхищението на храна и какво може да се направи, за да се сведат хранителните отпадъци до минимум. Дрехи от устойчиви материали бяха представени от устойчиви бизнеси, а играта „Климатична фреска” събуди интерес на малки и големи.

От първото си издание през 2013 г. до днешна дата всеки участник може да донесе годна за преработване пластмаса, като в замяна получава книга от подбрани заглавия.

Книги за смет се нарежда сред най-мащабните екологични събития в Европа.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:
Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ